Dragutin Škrebić: Savez sindikata RS ne štiti radnike, već svoje privilegije

Marina Čigoja
Dragutin Škrebić: Savez sindikata RS ne štiti radnike, već svoje privilegije

Mi nećemo biti talac Saveza sindikata. Ne želim da se upuštam u njihova primanja, položaj i privilegije koje imaju, ali oni štite samo svoje privilegije. Postavljam pitanje da li su oni sindikat radnika u realnom sektoru ili sindikat javnog sektora.

Rekao je to u intervjuu "Glasu Srpske" predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

* GLAS: Poslovna zajednica već dugo insistira na donošenju novog zakona o radu. Šta je konkretno problem u postojećem?

ŠKREBIĆ: Vlada je ta koja bi trebalo da vlada i ona je trebalo da kreira radnu verziju zakona i ponudi je socijalnim partnerima. Mi u izradi novog zakona o radu apsolutno nismo isključivi. Spremni smo na maksimalne ustupke, ali ima nekih stvari koje treba da budu promijenjene. Želimo zakon koji će biti kratak, jasan i nedvosmislen. Ne trebaju privilegije ni poslodavcima, ali ni radnicima. Nikome radno mjesto nije zagarantovano i fleksibilnost radne snage na tržištu mora biti mnogo bolja da bi došlo i do bržeg i slobodnijeg zapošljavanja. Naši veliki sistemi su propali isključivo zbog viška radne snage. Imamo radnike koji rade, a ne dobijaju platu, a imamo masu onih koji ne zarade platu, a dobijaju je. To je paradoks koji se ne može dugo održati.

* GLAS: Kako komentarišete tvrdnje Saveza sindikata da bi novi zakon bio na štetu radnika i da li poslodavci traže da novim zakonom budu ukinuti ugovori na neodređeno?

ŠKREBIĆ: Nikad to nismo ni pomenuli, niti je to bilo i u jednoj opciji. Stav Unije udruženja poslodavaca je da treba da postoji ugovor na određeno vrijeme na neki period o kojem bismo se dogovorili, a naravno poslije toga slijedi ugovor na neodređeno. To uopšte nije bilo sporno.

* GLAS: Šta je onda glavni razlog zbog kojeg Savez sindikata odbija i razgovor o toj temi?

ŠKREBIĆ: Mi nećemo biti talac Saveza sindikata. Ne želim da se upuštam u njihova primanja, položaj i privilegije koje imaju, ali oni štite samo svoje privilegije. Postavljam pitanje da li su oni uopšte sindikat radnika u realnom sektoru ili sindikat javnog sektora.

* GLAS: Najavili ste da prekidate razgovor sa njima. Da li ste donijeli definitivno tu odluku?

ŠKREBIĆ: Mi nismo prekinuli, već su oni dva-tri puta odbili da razgovaraju o zakonu o radu, a mi ne možemo razgovarati sa nekim ko to ne želi. Moramo tražiti nekoga ko hoće da razgovara, ali nećemo se previše truditi. Ako Vladi ne treba zakon o radu, mi ćemo se i ovako snalaziti, ali to će kad-tad imati kraj. Očekujem od Vlade da napravi radnu verziju tog zakona. Naši zahtjevi će biti potpuno realni i nećemo tražiti ništa što drugi nemaju.

* GLAS: Često se govori da poslodavci izbjegavaju plaćanje obaveza, a posebno doprinosa, zbog čega su na njihov račun stigle i kritike iz Fonda PIO, koji se susreće sa sve većim problemima pri isplati penzija?

ŠKREBIĆ: Unija udruženja poslodavaca ne podržava one koji ne plaćaju poreze, ne uplaćuju doprinose, ne isplaćuju plate i koji ne poštuju Zakon o radu. Sa takvima ne želimo da razgovaramo i oni nisu članovi naše Unije. Oni su problem države i kontrolnih organa. Niko, pa ni poslodavci, ne brane državi da takve kažnjava. Ali, kada neko izlazi sa podacima o dugovanjima, onda molim da se navede ko je taj poslodavac. Tada će se vidjeti da je tu najviše onih gdje je poslodavac država.

* GLAS: Koliki je dug fondova prema poslodavcima?

ŠKREBIĆ: Fond zdravstvenog osiguranja RS je refundirao bolovanja duža od 30 dana tek za 2012. godinu i to 70 odsto od neto iznosa plate. Mi ako ne platimo na vrijeme poreze i doprinose, plaćamo znatnu zateznu kamatu, a kada država nama duguje, nema ni kamate, ni ničega. Čak moramo ići moliti da plate svoje obaveze, iako im to nalaže zakon.

* GLAS: Kako ocjenjujete poslovni ambijent u RS?

ŠKREBIĆ: Veoma je loš. Osnovni uslov koji bi trebalo da imamo je politička stabilnost, a mi to nemamo. S druge strane, problem je i poreska politika. Mora biti smanjeno oporezivanje rada. Vlada je krenula sa privrednim reformama, ali su one stale. Zbog složenosti BiH, nacrti zakona koje je donijela Vlada RS su stopirani i uslovljeni promjenom Zakona o PDV-u, a u ovakvim političkim odnosima čisto sumnjam da će doći do dogovora o tom pitanju. Samim tim biće stopirane kompletne reforme. Umjesto rasterećenja Vlada je bez konsultacija sa privrednicima produžila plaćanje solidarnog doprinosa, što predstavlja znatno opterećenje.

Siva ekonomija

* GLAS: Prema procjenama, oko 60.000 radnika u RS radi na crno. Ko je za to odgovoran?

ŠKREBIĆ: Ne vjerujem da je toliki broj. Smatram da svi treba da budemo oporezovani, da uđemo u legalne tokove, a da porezi i doprinosi treba da budu manji. Možda je jedno od pitanja da li su nam nameti veliki, pa sve više poslodavaca bježi u sivu zonu. Neće ovi problemi biti riješeni samo represivnom politikom. Poreska politika mora biti stimulativna, da bi sa nižim poreskim stopama bio ubran veći prihod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana