Документарни филм о Караџићу - доприноси култури сјећања

Срна
Документарни филм о Караџићу - доприноси култури сјећања

Бањалука - У Бањалуци је вечерас приказан документарни филм "Радован - Повик иза зидова тамнице" аутора Драгана Елчића, који говори о првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, његовом скривању након подизања оптужнице, хапшењу и данима које је провео у Хашком трибуналу.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Милорад Којић рекао је новинарима да ће свако ко погледа овај филм стећи утисак ко је био Радован Караџић и каква је била његова улога.


"Филм даје и допринос култури сјећања и памћења која треба да покаже и будућим генерацијама шта се заиста десило на овим просторима јер је познато да онај ко контролише прошлост, контролише садашњост и креира будућност", навео је Којић.

Он каже да се зато не смију заборавити дешавања из протеклог рата, страдања, као и то колико су биле тешке одлуке које су доносиле власти Српске, посебно одлуке које је доносио Караџић.

"Потребно је нагласити, и то да посебно млади људи знају, шта се то дешавало на овим просторима, каква је била улога наших политичких власти у том времену, уз поруку да морамо да чувамо оно што је крвљу стечено јер је то услов нашег опстанка", каже Којић.

Соња Караџић Јовичић, која је кћерка Радована Караџића, рекла је да сваки прилог истини и помирењу јесте нешто што је значајно, посебно за млађе генерације.

"Мислим да је то и прилог историји и свему ономе што треба наша омладина да зна, а ми старији да се подсјетимо", навела је Јовичићева, која је и потпредсједник Народне скупштине Српске.

Бранислав Окука из београдског Удружења "Част отаџбине", иначе продуцент овог филма, рекао је да је основно питање - да ли је могуће сублимирати све што треба да се каже у једном филму.

"Надам се да је то Елчић успио. Морам рећи да нисам објективан као продуцент и протагониста овог великог пројекта, али мислим да је ријеч о пројекту који је требало да има институционални карактер", нагласио је Окука.

Он је изразио наду да је овај филм почетак стварања и филмске историје Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана