Da li se odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva prenose nadležnosti na bh. nivo?

RTRS
Da li se odlukom o kvalitetu tečnih naftnih goriva prenose nadležnosti na bh. nivo?

U zajedničkim institucijama BiH na pomolu je novi prenos nadležnosti i ugrožavanje domaće proizvodnje - upozoravaju u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Nacrt odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva koji im je dostavljen, sačinjen je, kažu, bez učešća radne grupe, suprotno nadležnostima entiteta i uz favorizaciju uvozničkih lobija.

U gotovo dvije godine od formiranja, samo jedan sastanak i to onaj 2. decembra 2016. godine, ali uprkos tome i bez zasjedanja radne grupe, Nacrt odluke o kvalitetu tečnih naftnih goriva je donesen, kažu u resornom ministarstvu. Uz to, tvrde, u čak tri člana – 13, 16. i 21. nadležnost nad energetikom, koja pripada entitetima, prenosi se na bh. nivo.

"Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa može donositi podzakonske akte na osnovu ove odluke, to je nemoguće, po zakonu i ne dolazi u obzir. Takođe definisanje uslova za obaljanje trgovine se definiše ovom odlukom što je stvarno van pameti, jer trgovina je u nadležnosti entiteta i nema tu priče", rekaoje Milenko Todorović pomoćnik za energente u Ministarstvu industrije energetike i rudarstva.

Nacrt koji je trenutno sporan kažu, ne donosi ni poboljšanje u smislu kontrole tečnih naftnih goriva. Uz to, tvrde, pogodujući uvoznicima, otežani su uslovi za Rafineriju nafte Brod, jedinog domaćeg proizvođača.

"Tako što ona kroz svoj transport mora voziti u terminale, u kojima se vrši kontrola kvaliteta. Poslije toga idu direktno na pumpe. Kontrola kvaliteta i monitoring, koji se radi na pojedinim pumpama uradi se jednom i poslije toga je prazan prostor", rekao je Todorović.

Na sporno u Nacrtu odluke ranije je upozoravao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske
Petar Đokić. Postupak Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ocijenio je kao neprihvatljiv, ali pogodan za uvozničke lobije koji posluju u Federaciji.

Đokićeve optužbe ministar sa bh. nivoa, Mirko Šarović, odbacio je i nazvao ispraznom pričom i gomilom neistina. Nacrt odluke je, kaže, u skladu sa nadležnostima entiteta i znači veći kvalitet goriva.

"Dostavljanjem nacrta odluke direktno, bez njenog razmatranja na sastanku Radne grupe i postizanja konsenzusa, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH izbjegava institucije Srpske i nastoji da izvrši prenos nadležnosti, dajući sebi ovlašćenja koja mu ne pripadaju i postavljajući odluku iznad zakonskog okvira Republike Srpske", navodi Đokić.

Mirko Šarović ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH kaže da dvije godine bezuspješno moli ministra Đokića i njegove saradnike da mu pomognu sa svojim mišljenjima neposredno ili kroz stručno radno tijelo kako bi pripremio novu odluku o kvalitetu tečnih naftnih goriva, jer su po obavezama prema Energetskoj zajednici i novim EU standardima, to trebali učiniti još 2016. godine.

BiH zemlja je sa gotovo najnižom kontrolom tečnih naftnih goriva u regiji. Dok se kvalitetnija regulativa još čeka, o kolikim iznosima je u ovoj oblasti riječ, možda najbolje govori podatak Uprave za indirektno oporezivanje.

Čak 16 uvoznika iz BiH u protekloj godini, samo iz Hrvatske, uvezlo je gotovo 60 miliona kilograma tečnih naftnih goriva u vrijednosti, približno, 50 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana