БиХ сиромашнија за 18.000 студената

nezavisne.com
БиХ сиромашнија за 18.000 студената

Бањалука, Сарајево - Број студената у БиХ у свега деценију смањен је за скоро 18.000.

У овој академској години на први циклус студија високог образовања уписано их је 87.548, а у 2008/2009. године било их је 105.358.

Сви се слажу да је основни проблем демографске природе те истичу да и у државама у окружењу готово сви универзитети биљеже смањен број власника индекса.

Демограф Стево Пашалић каже да, у ситуацији када имате укупно смањење броја становника, односно броја рођених, то за посљедицу има и мањи број оних који похађају основне школе, средње школе те факултете.

“Тренд смањења броја студената присутан је готово у цијелој Европи. Румунија је за десет година изгубила 50 одсто студентске популације”, рекао је Пашалић за “Независне”.

Пашалић, који је и ректор Универзитета у Источном Сарајеву, каже да сви јавни универзитети биљеже изражен пад броја студената, док су приватни, како додаје, у тоталном демографском колапсу.

“И Сарајевски универзитет, који је највећи, такође већ осјети смањење броја студената. Али и сви други универзитети у БиХ, али, рецимо, и у Србији. То је бољка цијеле југоисточне Европе. Бојим се да бисмо се ми још више 'испразнили', хипотетички, ако бисмо ушли некада у ЕУ”, рекао је Пашалић.

Подаци који су нам уступљени са Универзитета у Бањалуци недвосмислено указују на то да и они и те како, када је ријеч о броју студената, биљеже минусе.

“На првом циклусу студија у академској 2008/2009. години на Универзитету у Бањалуци било је уписано 16.949 студената. У академској 2018/19. години на првом циклусу студија уписано је 11.690 студената”, рекли су за “Независне” из Универзитета у Бањалуци.

Додају да је више фактора који утичу на смањење броја студената, од негативног природног прираштаја до миграција, одласка младих и слично.

“Сваке године имамо све мање ученика уписаних у прве разреде основних школа, а што кроз одређено вријеме осјетимо и ми у високом образовању. И у окружењу готово сви универзитети имају сличан проблем, а то је мањак студената”, казали су из Универзитета у Бањалуци.

Смањен број студената проузроковао је и скромнији број дипломаца. По подацима Агенције за статистику БиХ, у 2008. години дипломирало их је 15.013. Бројка је, десет година касније, била сиромашнија - лани је диплому стекло њих 14.220.

Истовремено, најсвјежији подаци о броју незапослених показују да 34.507 особа са факултетском дипломом тражи посао.

Хоџић: Одлазе цијеле породице

У складу с Академским календаром Универзитет у Сарајеву (УНСА) расписао је конкурс за упис студената у академској 2019/2020. години.

Конкурс омогућава упис 6.457 студената на први циклус и интегрисани студиј, 4.158 студената на други циклус студија, 170 кандидата на стручни студиј те 114 кандидата на специјалистички студиј - на више од 500 студијских програма.

Аида Хоџић, проректор за наставу и студентска питања УНСА, казала је да ће, у ситуацији демографског пада и миграција становништва, број уписаних и за мало већи од прошлогодишњег заправо бити успјех.

“По мом суду, што показује и статистика, имамо демографски пад. Неки подаци показују да је само у 2013. и 2014, и у односу на, на примјер, прошлу годину, око 20 посто мање средњошколаца у БиХ”, каже она. Као разлог истиче и миграције цијелих породица из БиХ, посебно младих људи.

“Много држава жели те младе људе, који желе наставити школовање у иноземству. Нуде им и стипендије, што им је добра прилика да се едуцирају, али и пронађу запослење”, нагласила је она. (Фена)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана