Autoputevi RS dobili mišljenje sa rezervom od Glavne službe za reviziju

V. K.
Autoputevi RS dobili mišljenje sa rezervom od Glavne službe za reviziju

Banjaluka - Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je mišljenje sa rezervom javnom preduzeću "Autoputevi RS" za finansijsko poslovanje i usklađenost sa propisima u 2014. godini, jer su pogrešno kvalifikovali neke izdatke, a ukupni prilivi i odlivi gotovine precijenjeni su za 10,74 miliona KM.

- Izvještaj o tokovima gotovine preduzeća nije pripremljen i prezentovan u skladu sa zahtjevima. Tokovi nisu potpuno, sistematski i precizno obuhvaćeni i klasifikovani, a struktura novčanih tokova ne odražava realne tokove preduzeća - navedeno je u izvještaju.

Usljed pogrešne klasifikacije neto naknada za topli obrok zaposlenim, troškova poreza i doprinosa na topli obrok, troškova pomoći zaposlenim, bruto naknada za regres i bruto naknada za zimnicu, troškovi bruto zarada i bruto naknada zarada precijenjeni su, dok su istovremeno ostali lični rashodi potcijenjeni u ukupnom iznosu od 138.495 KM.

Nadležni u "Autoputevima" obaveze prema ino dobavljačima klasifikovali su kao obaveze prema dobavljačima u zemlji, što nije u skladu sa postojećim pravilnikom, čime su obaveze prema dobavljačima u inostranstvu potcijenjene, a obaveze prema dobavljačima u zemlji precijenjene za 827.525 KM.

Revizori su utvrdili da je bilo i radnika koji su primljeni bez raspisivanja javnog konkursa, ali i da je sve bilo u redu u vezi sa javnim nabavkama.

Direktor preduzeća Dušan Topić u petak nije bio dostupan za komentar na izvještaj revizije zbog službenog putovanja u Kinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana