Una mami strance

Biljana Vukić
Una mami strance

NOVI GRAD - Rijeka Una svojim brzacima, slapovima, vodopadima i brojnim kupalištima privlači mnogobrojne strance, koji sve češće godišnje odmore provode upravo u Novom Gradu.

Da bi ovog ljeta imali još veći broj posjetilaca, a posebno mladih, u opštini Novi Grad planiraju da obogate turističku ponudu.

Ljeti se organizuju sportovi na vodi, od kojih je najpopularniji rafting, dok ribolovci čitave godine provode vrijeme na obje rijeke bogate ribom.

Unski kej, sagrađen da zaštiti grad od poplava, predstavlja još jedno obilježje grada i proteže se njegovom čitavom dužinom, a rijeka Una kroz Novi Grad protiče dužinom od 35 kilometara.

Stručni saradnik za turizam Vesna Đukanović je istakla da Lokalna agencija za razvoj uskoro planira da sprovede veoma značajne projekte.

- To su izgradnja centralnog objekta banjsko-rekreativnog centra, zatvorenog bazena i bungalova u Lješljanima, etno-sela Stanići - Šurlani u Gornjem Vodičevu, razvoj izletišnog i seoskog turizma u podgrmečkom dijelu opštine - istakla je Đukanovićeva i dodala da je u planu i izrada suvenira, očuvanje kulturne baštine, oživljavanje starih zanata, projekat "Rijeke Una i Sana kao turistički resurs" i izgradnja kompleksa ribarske kolonije sojenica "Mlin na Adi".

- Izrađuju se i projekti prema međunarodnim i domaćim donatorima, a trenutno je u fazi priprema za prekograničnu saradnju - rekla je Đukanovićeva.

U Lokalnoj agenciji naglašavaju da, iako još u izgradnji, banja Lješljani ima izazovne višednevne ponude za ljubitelje prirode, koje obuhvataju boravak u zoni termomineralnog izvora sa mogućnostima noćenja i domaćom kuhinjom, fakultativne izlete u etno-selo Stanići - Šurlani, seosku olimpijadu, sa atraktivnim takmičenjima u bacanju kamena s ramena, potezanju kanapa i drugim disciplinama, a mnogima je posebno privlačno lađarenje na Uni i rafting.

- Završena je kompletna projektna dokumentacija za izgradnju zatvorenog bazena, centralnog objekta banje, odnosno, lječilišnog centra, kao i za flaširanje lješljanske vode. Ova voda se koristi u liječenju kožnih i urogenitalnih problema, bolesti respiratornih puteva, liječenju psorijaze, reumatskih, ginekoloških i mnogih drugih oboljenja - istakli su u agenciji.

Italijani žele na selo

Opština Novi Grad ima velike potencijale za razvoj više vidova turizma, posebno ruralnog, za šta su posebno zainteresovani i stranci.

- Istraživanjem italijanske nevladine organizacije Odžfam Italia, utvrđeno je da 24 domaćinstva sa ukupno 136 ležaja na ruralnom području opštine već ima mogućnost pružanja usluge smještaja i ishrane, dok bi manjim ulaganjima broj smještajnih kapaciteta porastao za još 150. Zbog toga je neophodna obuka stanovništva i kategorizacija objekata - rekla je Vesna Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana