Srbac: Nema ekskurzije, nema ni nastave

Cvija Mrkonjić
Srbac: Nema ekskurzije, nema ni nastave

Srbac - Učenici Centra srednjih škola iz Srpca od juče bojkotuju nastavu nakon što je odlučeno da 23. maja neće putovati na matursku ekskurziju u Italiju, Španiju i Francusku.

Na nastavu ne idu 73 učenika revoltirana zbog toga što još nije formiran Školski odbor koji odlučuje o odlasku na ekskurziju. Školski odbor je sredinom februara raspustilo Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Učenici kažu da su ispali kolateralna šteta političkih obračuna koji se već dvije godine odvijaju u njihovoj školi u vezi sa izborom novog direktora. Ni nakon četiri konkursa ova ustanova nije dobila novog rukovodioca jer odluke Školskog odbora ne dobijaju podršku Ministarstva prosvjete i kulture koje je umjesto toga za vršioca dužnosti prvo postavilo profesora srpskog jezika i književnosti Krstu Čavora, a u posljednja tri navrata profesora informatike Milenka Živanića.

Zbog toga je raspušten Školski odbor i pokrenut postupak za ponovni izbor njegovih članova. U međuvremenu je imenovano šest novih članova Školskog odbora - po dva u ime Ministarstva prosvjete i kulture, Savjeta roditelja i radnika škole, dok sedmog člana treba da imenuje srbački parlament koji se tek juče prvi put sastao u ovoj godini.

- Školski odbor ne funkcioniše, dok ne bude izabran posljednji član. Mi više nemamo strpljenja, jer niko nije razmišljao o našim interesima i dok je radio u punom sastavu. Već dvije godine Školski odbor i Ministarstvo prosvjete se prepucavaju i koče rad čitave škole. Ne vidim razlog da zbog toga ostanemo uskraćeni za đačke radosti. Želimo da idemo na ekskurziju kao i svaka druga generacija - kaže maturant Gimnazije Nikola Ignjatić navodeći da se đaci ne plaše sankcija i da će istrajati do kraja.

Vršilac dužnosti direktora škole Milenko Živanić kaže da je jedino rješenje u ovom trenutku da Ministarstvo prosvjete i kulture odobri rad Školskog odbora u okrnjenom sastavu, dok lokalna uprava ne izabere posljednjeg člana tog tijela.

- Zbog toga ću danas prisustvovati sjednici srbačkog parlamenta i zatražiti od odbornika da što prije imenuju sedmog člana Školskog odbora. Ukoliko to odobre, prvo se raspisuje konkurs za direktora škole, a zatim će proći nekoliko sedmica do konačnog imenovanja. Takva odluka sigurno ne može zadovoljiti učenike i zato se nadam da će ministar odobriti da Školski odbor odlučuje sa šest članova kako bi đaci otputovali na ekskurziju - istakao je juče Živanić.

On dodaje da učenici sigurno neće ostati uskraćeni za matursku ekskurziju, ali da je moguće da termin putovanja bude pomjeren za jun ili septembar u slučaju da kriza ne bude ubrzo prevaziđena.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS juče nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Podrška

Od 92 vicematuranata Centra srednjih škola iz Srpca za odlazak na ekskurziju su se prijavila 73 učenika Gimnazije, Ekonomske i Metalske škole. U znak podrške nastavu ne pohađaju ni đaci koji neće ići na ekskurziju, a bojkot su podržale i razredne starješine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana