Sekte i zlostavljanje djece pod debelim velom tajne

D. J.
Sekte i zlostavljanje djece pod debelim velom tajne

Srbac - U BiH djeluje veliki broj satanističkih sekti kojima su naročito podložni mladi i mnoga samoubistva posljedica su njihovog djelovanja u takvim grupama, tvrdi predsjednik Centra modernih znanja iz Banjaluke Nebojša Macanović.

On je u Narodnoj biblioteci u Srpcu održao predavanje o devijacijama u društvu, što je bila i tema međunarodne naučne konferencije koja je održana nedavno u Banjaluci na kojoj je učestvovalo više od 90 stručnjaka. Govoreći o sektama, Macanović je rekao da se toj pojavi pridaje malo pažnje i da se takvi slučajevi uglavnom prikrivaju.

- Postoje tragovi koji svjedoče da su i na banjalučkoj tvrđavi Kastel od davnina vršeni satanistički obredi, što se zataškava godinama - istakao je Macanović, koji radi kao docent na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, porodica koja treba da predstavlja temelj odrastanja, je u velikoj krizi, iz čega proizlaze devijacije kod djece i sve veći stepen njihovog zanemarivanja i zlostavljanja, a često je prisutno seksualno nasilje.

- Istraživanja kažu da trećina slučajeva seksualnog zlostavljanja djece nisu otkrivena, a često imamo primjere da takva djeca kasnije i sama postaju zlostavljači. U 46 odsto slučajeva zlostavljači su očevi - kaže Macanović.

On je jedno vrijeme radio kao načelnik Vaspitno-popravnog doma u Banjaluci, a bio je zaposlen u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka kao pomoćnik direktora za tretman gdje se suočio sa mnogim teškim slučajevima.

- Ima mnogo slučajeva maloljetničke delinkvencije, ali mnogima od njih se ne može pomoći, jer se radi o formiranim kriminalcima koji su nepopravljivi. Većina njih je polupismena, a dobrim dijelom škole za to snose odgovornost, jer prosvjetni radnici umjesto da im pomognu, oni ih puštaju da što prije završe školu kako bi drugi rješavali njihov problem, a on postaje sve veći - kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana