Планула дрва

Драгана Келеч и дописници
Планула дрва

Бањалука - Како се ближи јесен, све је више огласа у којима се нуде дрва за огрев, а четворочланој породици ће ове године за гријање бити потребно минимално 700 марака.

Један од продаваца дрва Марко Јаковљевић је рекао да већина домаћинстава већ приводи крају припреме за хладне дане и да су готово сви набавили дрва.

- Продаја дрва почне већ од маја и траје до септембра. Људи углавном желе на вријеме да се обезбиједе да би зиму дочекали у топлим просторијама - истакао је Јаковљевић. Додао је да цијене зависе од врсте дрвета, те да је у просјеку за метар цијепаних дрва потребно 80 марака.

Анђа Миљковић из бањалучког насеља Пријечани купила је 15 метара дрва по цијени од 60 марака.

- Дрва су ме коштала 900 марака. Мораћу да издвојим још најмање 75 КМ за цијепање, које кошта пет марака - истакла је Миљковићева.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић рекао је да је најјефтиније и најисплативије гријање на дрва.

- Рачунали смо да домаћинству треба минимум девет кубних метара дрвета, а ако узмемо да је метар у просјеку 65 марака и томе додамо резање и цијепање, то кошта око 700 марака - истакао је Петровић.

И домаћинства у осталим дијеловима Српске се већ увелико спремају за зиму. Продавци у Градишци задовољно трљају руке и истичу да им продаја иде доста добро, а да цијене нису мијењане у односну на прошлу сезону.

- Купаца има и они углавном узимају од пет до десет метара - казао је продавац Новак Илић. И продавци у Приједору кажу да је велико интересовање за куповину дрва и то посебно у овом периоду, јер нико не чека хладне дане, а да није обезбиједио огрев. Током зимске сезоне и већина Фочака гријаће се на дрва, а потражња за овом сировином тренутно је у пуном јеку. Дрва у Фочи грађани најчешће купују од Шумског газдинства "Маглић" и локалних дрвосјеча.

- Купили смо четири метра дрва од једног дрвосјече, довезена су нам испред зграде, исцијепана и треба само да их сложимо. Метар дрва смо платили 75 марака. То није много, а гријање на дрва је најсигурније - казао је Фочак Бојан Старовић.

Ни најстарији становници нису чекали зиму да набаве огрев.

- Сигурно је да ће дрва бити скупља када дођу хладни дани, па сам их зато раније купила. Плаћам их у ратама, издвајам новац од сваке пензије - казала је Мара Антонић из Добоја.

Цијене дрва

Бањалука 60 - 80

Градишка 55 - 65

Добој 55 - 65

Братунац 55 - 60

Сребреница 55 - 60

Приједор 50 - 65

Фоча 40 - 50

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана