Најстарији Пребиловчанин ушао у десету деценију

Ратомир Мијановић
Најстарији Пребиловчанин ушао у десету деценију

Требиње - Павле Булут, најстарији Пребиловчанин и једини преостали од оних који су 1941. преживјели покољ НДХ у том селу, прославио је 90. рођендан са својим ближњима и чио и весео ушао у десету деценију живота.

Слављу су присуствовали и представници удружења Српско национално друштво "Пребиловци", који су са породицом подијелили радост јер се утемељивач овог друштва, покретач и активни учесник свих значајних акција успјешно опоравио од недавне операције.

На рођенданској торти протекле седмице нашао се храм у Пребиловцима, чијој су првој градњи и потоњој обнови, послије вандалског рушења и скрнављења, Павле и други чланови Друштва посветили деценије живота.

Иако је избројао 90 љета, много тога није заборавио, а у сјећање су му се посебно урезали догађаји из августа 1941. године, када су усташе у његовом селу заробиле више од 800 Срба, мучиле их и бациле у јаму Шурманци.

- Недјељама смо се скривали спавајући у брду, да би нас напад усташа у јутро 4. августа 1941. године затекао изнад Зојмира. Са мном су били дјед Илија, стричеви Михо и Гојко, брат Милко, те Младен и Стево - присјећа се Булут.

Каже да су бјежали према Хутовом Блату, преко Ријеваца и Мрвића, на правцу на којем је каснила усташка блокада.

- Дјед и Михо су се одвојили. Дједа су то јутро ухватили и убили заједно са Миланом Медићем. Пред Миху, који је једини имао пушку, избиле су усташе. Он се снашао и запуцао, па су се усташе разбјежале, што је Михи омогућило да се пробије из обруча. Осам дана смо дијелили нешто мало хране и некако преживљавали. Како сам био најмлађи, добио сам посљедње парче хљеба, а потом два дана нисмо имали никакву храну. Сазнао сам да су ми отац и брат живи. Убијена је мајка, дјед, баба, двије сестре, стрина, троје дјеце од стричева. Било је страшно све то преживјети. У рату ми је страдало десеторо чељади из домаћинства - прича Булут.

Преживјели чланови породице започели су, додаје, нове животе и дјеловало је да се зло више неће враћати у Пребиловце.

- У посљедњем рату десио се нови злочин. Погинуло је седам бораца родом из Пребиловаца и једна старија жена. Страшна рана било је рушење храма који смо подизали и уништење костију. То је покренуло све нас који смо родом из Пребиловаца да 2006. оснујемо Српско национално друштво "Пребиловци". Основни мотив је био да утврдимо шта је било са костима жртава које су извађене из јама и сахрањене у крипти у Пребиловцима. То је било у вријеме када су стигли и први повратници и када су се обнављале прве куће - прича старина.

Покољ

У Пребиловцима је 1941. године потпуно уништено 57 породица, а 36 огњишта је угашено. Страдање су од хиљаду преживјела само 172 становника Пребиловаца, од којих је данас жив једино Павле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана