Киша доноси плодну годину

А. Јанковић, С. Митровић
Киша доноси плодну годину

Бањалука - Прољећна сјетва у РС обављена је на 95 одсто планираних површина, а кишу која је падала протеклих дана пољопривредници сматрају берићетном јер погодује усјевима - нарочито пшеници и кукурузу.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић каже да кад стане киша ратари морају одмах ући у њиве и обавити међуредну култивацију са прехраном како би уништили коров и земљиште равномјерно упило воду.

- То је прије свега потребно кукурузу у циљу развијања коре јер је вода створила одређену покорицу која може бити сметња нижим биљкама у нижој фази развоја - казао је Маринковић истакавши да веће количине кише погодују озимним усјевима јер су у фази наливања зрна.

Он је рекао да је сјетва кукуруза и соје завршена те да су остале мање и слабије приступачне парцеле које ће наредних дана бити засијане. Он је истакао да је киша добра за усјеве те да јој се радују сви пољопривредници. Мањих проблема има на парцелама које су под водом у околини Шамца и Добоја.

- Поједине парцеле под сојом, кукурузом и пшеницом у долини ријеке Босне су потопљене због оборинских вода. Наставак кишних дана би могао да уништи биљке, али ако брзо дође до престанка падавина неће бити негативног утицаја по род - рекао је Маринковић.

Предсједник удружења пољопривредника Семберије Љубо Малетић каже да је пало кише таман колико треба те да је добра за све биљне културе које су прољетос засијане. Додао је да је сјетва на подручју Семберије окончана.

- Не би ваљало да киша настави да пада. Ово што је пало је побољшало стање и допринијеће квалитету приноса. Подједнако је добра за житарице, поврће и воће - каже Малетић и додаје да је ово берићатна и плодоносна киша.

Пољопривредник из Лијевча поља Драшко Бањац каже да је сјетва у овом крају била завршена, али да је град, који је недавно погодио подручије Градшике нанио милионску штету те се мора пресијавати.

- Уништен је бостан, купус, лук, кромпир. Већ смо почели са пресијавањем, али за многе културе је касно. Површине на којима је био кромпир пресијавамо кукурузом јер једино њега није касно сијати, али приноси ће бити умањени за 20 до 30 одсто - каже Бањац.

Касни сјетва кромпира

Сјетва кромпира у брдско-планинским крајевима касни због суше која је трајала од почетка до средине маја. На подручју Рогатице засађено је тек 50 одсто планираних површина.

- До сада смо засијали тек 40 одсто сјеменског кромпира од планираних 28 хектара. Обезбиједили смо довољне количине изворног сјемена од партнера из Холандије, основно вјештачко ђубриво и заштитна средства - рекао је директор "Агромонта" и предсједник Удружења пољопривредних произвођача "Соланум продукт" Новак Мотика и изразио наду да ће након престанка падавина успјети да засије планиране површине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана