Duhovna oaza za spokojne zatvorske dane

Danijela Stokanić
Duhovna oaza za spokojne zatvorske dane

Istočno Sarajevo - Kompleks Kazneno-popravnog zavoda "Kula" u Istočnom Sarajevu od prošle sedmice bogatiji je za bogomolju izuzetne ljepote - hram Nerukotvorenog Obraza Hristovog, u kojem crkvene obrede krštenja i vjenčanja mogu da obave i svi pritvorenici i osuđenici.

Crkva u Kuli je obložena istim materijalom kojim i Hram Hrista Spasitelja u Banjaluci, odnosno travetin kamenom, a pokrivena goled inoksom, što joj daje posebnu ljepotu. Čitav kompleks KPZ-a, izgradnjom hrama, dobio je poseban izgled, čemu svjedoči veliki broj posjetilaca u proteklom periodu.

Direktor "Kule" Vukašin Crnjak ističe da je hram otvoren, osim za osuđenike, i za sve stanovnike Istočnog Sarajeva. Dodao je da će hram biti posebno značajan ljudima koji u ovom zavodu izdržavaju zatvorsku kaznu, a borave u vanjskim radilištima i koji ne mogu da dođu u zatvorske prostorije namijenjene vjernicima.

- I do sada je u vjerskim prostorijama u okviru zatvora bilo vjenčanja i krštenja. Pretpostavljam da će takvih zahtjeva u budućnosti biti mnogo više, jer je ambijent u kojem je smješten novi hram izuzetan. Skoro da nema bračnog para u Istočnom Sarajevu koji ovog ljeta nije došao da se fotografiše pored hrama - istakao je Crnjak.

Osim osuđenih lica, u hramu će moći da se vjenčavaju i krste i ostali stanovnici, koji će na raspolaganju imati sav ugostiteljski sadržaj.

- U nedovršenom hramu, zbog njegove izuzetne ljepote, već je bilo šest vjenčanja i dva krštenja - kazao je Crnjak.

U kompleksu KPZ-a "Kula" nalazi se i restoran, koji može da primi 300 gostiju, dok konobarima, koji su vrhunski profesionalci i instruktori, asistiraju osuđenici. Uz restoran, ovo mjesto upotpunjuju etno-kuća "Agape", kao i kuća vina "Kana Galilejska".

Zatvor

U KPZ-u "Kula" kaznu u prosjeku izdržava od 20 do 25 žena,  pritvorenika muškaraca je 20, a osuđenih oko 70. U posljednjih nekoliko godina opada broj osuđenika koji borave u ovom zavodu. Žene i muškarci su u istom zatvorskom krugu, ali u fizički potpuno odvojenim objektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana