Зарада банака највећа у историји РС

Маријана Миљић
Зарада банака највећа у историји РС

Бањалука - Све банке у Српској завршиле су прошлу годину у плусу и заједно оствариле 96,19 милиона марака добити, што је најбољи резултат банкарског сектора РС од када је у послијератним годинама трансформисан у садашњи облик.

Подаци Агенције за банкарство РС показују да је прошлогодишња добит банака од њеног успостављања 1998. године била рекордна. Добит банака прије 2017. године никада није прешла 60 милиона марака, а најближе тој граници била је 2011, када су зарадиле 58,3 милиона КМ. С друге стране, најлошија година банкарског сектора РС била је 2015, у којој је минус достигао 85,9 милиона марака. Те године догодио се потрес у банкарском сектору, јер су Бобар банка и Банка Српске завршиле у дубоком минусу, од којег се нису успјеле опоравити и у међувремену су престале са радом и завршиле у стечају.

Неревидирани подаци Агенције за банкарство РС показују да је добит банака у 2017. години порасла 116 одсто у односу на 2016, када је износила 45,3 милиона КМ. Допринос томе дало је свих осам банака које послују на тржишту РС.

Највећу добит од 45,30 милиона имала је НЛБ банка, која је профитабилност подигла за 16,49 милиона марака у односу на 2016. годину. Друга по профитабилности је Уникредит банка са 25,77 милиона, а трећу позицију заузима Нова банка са 9,78 милиона марака. Уникредит банка је повећала зараду у односу на претходну годину, док је Нова банка имала пад профита. Профит је растао и код Сбербанке, Комерцијалне банке и МФ банке.

Двије банке које су у 2016. години имале негативан резултат упловиле су у 2017. у профитабилне воде. Адико банка је из минуса од 9,64 милиона дошла до добити од 4,49 милиона, док је Павловић банка послије губитка од 17,20 милиона стигла до симболичне зараде од 57.675 марака.

У НЛБ банци истичу да је њихова добит у 2017. години највећа коју је једна банка икада остварила у РС.

- Прошла година била је рекордна по добити, а на то је утицало добро досадашње пословање. Добит од 45,3 милиона је највећа коју је нека банка до сада остварила у РС - казао је директор НЛБ банке Радован Бајић.

У овој банци истичу да је 2017. година била специфична по многим карактеристикама због примјене новог Закона о банкама, одлука Агенције за банкарство и нових међународних рачуноводствених стандарда.

- Све то је резултовало новима начином обрачуна резервација и захтјева за капиталом. Наши планови базирани су на претпоставци да ће тржиште омогућавати регуларно пословање и да ће бити реализовани многи најављени важни инфраструктурни пројекти на нивоу РС и БиХ у којима ћемо учествовати. Очекујемо даљу експанзију кредитних пласмана и израженију конкуренцију међу пословним банкама. Каматне стопе ће и даље имати благи пад и вјерујемо да је то посљедња година у којој ће се задржати такав тренд. Све више је наговјештаја да би идуће године требало да дође до постепеног повећања камата - казали су у НЛБ банци.

У Адико банци истичу да је повратак у зону профитабилног пословања највеће достигнуће које су остварили током прошле године.

- Реструктурирана Адико банка са новим власницима и управом, након вишегодишњих губитака, завршила је 2017. годину са профитом од 4,5 милиона КМ. Остварену добит ћемо реинвестирати у јачање пословања на подручју РС, стварајући квалитетнију основу за будући раст - рекао је предсједник управе Адико банке Бањалука Марио Иванковић.

Он је истакао да је остварена добит резултат трансформацијских процеса кроз које је банка прошла и још пролази с циљем практичне примјене основна три принципа - једноставна комуникација, ефикасност и фокус на битно.

- Примјеном ових принципа постајемо једноставнија и директнија банка, клијенти примјећују те промјене и осјете ефекте кроз пословање са нама. Наши процеси су једноставнији, понуда производа такође, а пословни модел је оптимизован да бисмо постигли што боље тржишне ефекте - додао је Иванковић.

Економисти објашњавају да је резултат банка у Српској непосредно након рата био скроман због мањка послова, недостатка капитала за кредите, а ни платни промет није био унутар банкарског система већ СДК.

- Повећање обима пословања се десило уласком банака у послове платног промета и доласком страних банкарских групација. Раније нисмо имали потрошачких, стамбених и низ других кредита. Скоро да није било пословања са становништвом. Сада то све имамо и банке су окренуте ка пословању са становништвом, привредом и институцијама. Тиме је очекивано да њихова добит расте - казао је члан Удружења економиста РС - SWOT Александар Љубоја и додао да је битан фактор и враћање повјерења становништва и привреде у банкарски сектор, након што је оно било пољуљано прије двије године због пропасти двије банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана