Za bolje uslove na selu 21 milion KM

Milijana Latinović
Za bolje uslove na selu 21 milion KM

Banjaluka - Pomoć poljoprivrednicima koji proizvode za vlastite potrebe da se transformišu u komercijalne proizvođače, te poboljšanje uslova života na selu kroz izgradnju infrastrukture ključni su ciljevi projekta razvoja ruralnog poslovanja čija je vrijednost 21 milion KM, a koji se realizuje u 20 opština u Srpskoj.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je riječ o projektu koji finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede (IFAD), a koji se realizuje od 2016. godine i trebalo bi da bude završen 30. septembra ove godine.

- Projektom je obuhvaćeno 20 nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj u kojima ima oko 50.000 seoskih domaćinstava - navedeno je u informaciji resornog ministarstva o realizaciji tog projekta, koju je na posljednjoj sjednici usvojila Vlada Srpske.

Pojasnili su da se projekat realizuje kroz podršku poslovnim aktivnostima na selu i izgradnju tržišne infrastrukture.

- U okviru prve komponente, u toku je nabavka razne opreme i mehanizacije koja će omogućiti članovima udruženja i zadruga da kvalitetnije i brže obavljaju aktivnosti na svojim imanjima - naveli su u ministarstvu.

Dodaju da je za investicionu podršku pristiglo ukupno 49 zahtjeva, a procijenjena vrijednost projekata je oko 1,56 miliona maraka, dok će nabavljenu opremu moći da koristi 1.500 korisnika.

U Ministarstvu poljoprivrede pojašnjavaju da su u okviru tržišne infrastrukture na selu opštine kandidovale projekte u dva ciklusa investiranja, u 2017. i 2018. godini.

- Najviše novca do sada je utrošeno u rekonstrukciju i izgradnju seoskih puteva i sistema za vodosnabdijevanje, za šta su korisnici na terenu pokazali najveću potrebu. Za ovu komponentu planirano je oko 13,66 miliona maraka ili skoro 683.000 KM za svaku opštinu - naveli su u ministarstvu. 

Načelnik Novog Grada Miroslav Drljača ističe za “Glas Srpske” da zahvaljujući Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede uspješno realizuju nekoliko projekta, koji doprinose boljem statusu stanovništva na selima.

- Prvi projekat se odnosi na nabavku dostavnih vozila za potrebe dvije zadruge u našoj opštini. Osim toga, sa udruženjem pčelara realizujemo projekat nabavke opreme za pčelare, a prije nekoliko dana potpisali smo ugovor za nabavku 26 junica za 25 farmera - rekao je Drljača i dodao da su  osim pomenutih zahvaljujući IFAD-u u prošloj godini započeli i realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata koji bi trebalo da budu završeni do septembra ove godine.

Opštine

Projekat razvoja ruralnog poslovanja realizuje se u Jezeru, Šipovu, Kupresu, Mrkonjić Gradu, Ribniku, Istočnom Drvaru, Petrovcu, Oštroj Luci, Krupi na Uni, Novom Gradu i Kostajnici. Zahvaljujući tom projektu biće unaprijeđen i život seoskog stanovništva u Kozarskoj Dubici, Petrovu, Pelagićevu, Donjem Žabaru, Vukosavlju, Šamcu, Brodu, Derventi i Srpcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana