Пруга Будимпешта - Београд корисна за регион и за Европу

Танјуг
Пруга Будимпешта - Београд корисна за регион и за Европу

Београд - Два споразума о сарадњи српске и мађарске жељезнице, као и о сарадњи царинских органа потписана су данас у присуству премијера Кине, Србије, Мађарске и Македоније, и дио су договора о модернизацији и изградњи пруге Београд - Будимпешта.

Премијери су у заједничком обраћању јавности након потписивања тих докумената изразили задовољство што ће се градити пруга Будимпешта-Београд уз оцјену да ће то бити на корист земаља региона Централне и Источне Европе, ЕУ и опште сарадње Кине са овим дијелом свијета.

Кинески премијер Ли Кећијанг је рекао да ће та пруга допринијети развоју и Србије и Мађарске, служити на добробит људи који у њима живе и да је у интересу те двије земље, Кине, али и других земаља.

Како је рекао, то ће омогућити да се интереси и Кине и земаља Централне и Источне Европе што боље и брже остварују и то ће подстаћи економију и донијети бенефите и Кини и земљма Европе.

Према његовим ријечима, ЕУ је највећи трговински партнер Кине и потребно је да се повећају даљи привредни односи, а ова пруга ће у томе одиграти значајну улогу.

Кећијанг очекује да ће пруга бити завршена за двије године и бити на корист како Кине тако и земаља ЦЕЕ и ЕУ.

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да је ово за Србију велики и важан дан, да ће донијети не само развој индустрије и жељезнице већ и још већу повезаност са Мађарском , Македонијом и далеко бржи проток путника и роба.

Према ријечима српског премијера, тај пут ће се скратити са 8 сати на 2,4 сата, што је брже него да се иде и аутопутем.

Како је рекао, овако велики инстрафраструкурни пројекат донијеће нова радна мјеста.

Српски премијер захвалио се премијерима на разумијевању и на сарадњи и поручио да ће се све урадити како би се овај пројекат што прије и у року остварио.

Орбан је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је ово срећан дан за Мађарску и да омогућава тој земљи да искористи своју "позитивну географску позицију".

Мађарска је до сад због свог географског положаја била мјесто гдје су разне војске марширале, а сад се све креће у другом правцу, рекао је Орбан, и додао да Мађарска сад може да има корист од тог свог географског положаја.

Како је рекао, пруга ће имати велики значај за земље централне и источне Европе, а изразио је и увјерење да сарадња Кине и Европе напредује.

Он је навео и да је успјело да се покаже како ће ЕУ и Кина искористити предности које имају у сарадњи у сљедећим деценијама.

Орбан је захвалио кинеском премијеру Лију на храбрости, српском на пријатељству, као и македонском премијеру.

Македонски премијер Никола Груевски такође је оцијенио да је ово важан пројекат за регион, Европу и за Кину.

Он је додао и да је овај пројекат изузетно важан за све грађане и да ће промијенити ток ствари и помоћи да земље уз бржи проток робе и путника иду напријед.

"Са нашим пријатељима са којима заједнички учествујемо у овом пројекту спремни смо да отворено разговарамо и да брзо завршимо све преговоре о финансијским моделима, дакле о ономе како да се финализује цео пројекат", рекао је премијер Србије непосредно пре потпсивања споразуму у разговору са премијерима Кине, Мађарске и Македоније.

Вучић је додао да је ријеч о великом пројекту и упутио је захвалност премијеру Лију и колегама Орбану и Груевском, као и премијеру Грчке Антонису Самарасу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана