Posao u Njemačkoj očekuje 30 preduzeća

Posao u Njemačkoj očekuje 30 preduzeća 06.09.2018 15:01 | Marijana Miljić

Banjaluka - Na javni poziv za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 30 preduzeća iz Srpske, a komisija će sutra raspodijeliti kontingent od 666 dozvola onima koji ispunjavaju sve uslove.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović je rekao da je Komisija za dodjelu detašmana otvorila pristigle prijave.

- Riječ je o 22 firme koje su i do sada dobijale detašmane te osam firmi koje su se na ovaj javni poziv prijavile prvi put. Prijave se detaljno pregledaju, a sutra na sjednici znaćemo ko je sve ispunio uslove iz javnog poziva. Odmah ćemo i raspodijeliti kontingent od 666 detašmana na preduzeća koja budu ispunila sve uslove. Nakon toga, firme će imati rok od sedam dana da iznesu primjedbe na raspodjelu detašmana - kazao je Petrović i dodao da su se na javni poziv mogla prijaviti preduzeća iz oblasti građevinarstva, izolacije i montažerstva.

Kao gorući problem za rad domaćih preduzeća na tržištu Njemačke Petrović je naveo to što firme dugo čekaju na zakazivanje termina za vize radnika.

- Zbog toga pojedina preduzeća ne mogu pratiti dogovorenu dinamiku poslova. Neke firme čak i otkazuju poslove ili moraju angažovati preduzeća u Njemačkoj, što je jako skupo. Taj problem treba što prije da bude riješen. Mi smo obavijestili i nadležne institucije na nivou BiH da se angažuju o pitanju ovog problema, ali za sada nema pomaka - kazao je Petrović i dodao da preduzeća iz Srpske godišnje u Njemačkoj ostvare prihod od 35 miliona evra, a na nivou BiH više od 100 miliona evra.

Petrović je naveo da se oko 85 odsto prihoda koji domaća preduzeća ostvare u Njemačkoj slije u Srpsku po raznim osnovama.

Jedno od prijavljenih preduzeća koje već godinama dobija poslove u Njemačkoj je i bijeljinska firma “Monting montaža”.

- Već duži niz godina prijavljujemo se za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj. Da nemamo interesa, ne bismo konkurisali. Međutim, problem nam posljednjih godina zadaje to što Njemačka direktno dovodi radnike sa naših prostora i zapošljava u njihovim preduzećima. Tu su i administrativne barijere koje nam otežavaju rad. Pored svega toga, gorući problem je dugo čekanje na termine za vize, zbog čega se naša preduzeća odjavljuju sa domaćeg tržišta i prijavljuju u Njemačkoj - kazao je direktor “Monting montaže” Spasoje Albijanić.

Kontingent

Mile Petrović rekao je da je preduzećima iz BiH namijenjen kontingent od 2.000 detašmana.

- Od toga jedna trećina pripada Srpskoj - rekao je Petrović.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica