Домаћи производи крче пут ка САД

Жељка Кокот
Домаћи производи крче пут ка САД

Бањалука - Предузећа из БиХ на најбољи начин су искористила могућност бесцаринског извоза одређених производа у САД иако се суочавају са проблемом високих транспортних трошкова и недовољно великог обима производње.

БиХ се од августа 2013. године налази на листи земаља којима су додијељене повластице бесцаринског извоза производа у САД. Продужењем рока важења повластица до краја 2017. године биће обухваћен већи број производа него раније. Ријеч је о производима из сектора у којима БиХ има запажене извозне резултате и потенцијале за развој што је добар темељ за извозну експанзију на америчко тржиште.

Подаци Спољнотрговинске коморе БиХ показују да је у првих десет мјесеци у САД извезена роба вриједна 53,23 милиона КМ што је за 21,11 милиона више у односу на исти прошлогодишњи период. Привредна комора РС организовала је низ семинара како би привреднике упознали са могућностима пласмана на америчко тржиште, а недавно је РС посјетила и делегација Српског института из Вашингтона која би требало да буде спона између наших и америчких компанија.

- Највеће препреке за експанзију извоза на америчко тржиште су велики транспортни трошкови и недовољно велике количине производа којим наше фирме располажу, али је најважније да извоз, ипак, расте - каже портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Као рјешење наводи укрупњавање производње и повезивање фирми.

- Организован наступ групе произвођача је шанса за наше привреднике који би објединили мање пошиљке у једну велику и на тај начин подијелили велике трошкове - сматра Благојевић.

Листа роба са повлашћеним третманом је дуга, а издвајају се прехрамбени производи, пиће и дуван, производи животињског поријекла, воће и поврће, минерални и хемијски производи, пластика и гума, дрво и производи од дрвета и папира, текстил и текстилни производи те аутомобилски дијелови и транспортна опрема.

Међу предузећима која су присутна на америчком тржишту је и требињска фирма "Анђелић". Њен власник Радован Анђелић каже да је органска производња етеричних уља уз посједовање сертификате који потврђују квалитет веома исплатива и да би уз подршку државе то могла бити перспективна привредна грана.

- Сва наша производња намијењена је извозу у Француску, Њемачку, Велику Британију и САД - каже Анђелић и додаје да се ради о веома скупим производима.

Размјена са САД у најважнијим областима у првих десет мјесеци 2015. (милиона КМ)

ИЗВОЗ

Бомбе, гранате, торпеда                                     16,67

Намјештај, постељина, мадраци                          9,95

Неоргански хемијски производи                         4,48

Експлозив, шибице, протиетички производи    3,53

Обућа и дијелови обуће                       3,20    

Етерична уља, парфемски производи                  2,31

УВОЗ

Минерална уља и горива                                        142,06

Нуклеарни реактори, котлови и машине                 13,32

Електричне машине, опрема и њихови дијелови       5,51

Возила, осим жељезничких и трамвајских                 4,45

Масноћа и уља биљног и животињског поријекла    4,27

Оптички, фотографски и мјерни инструменти          1,90

Размјена са САД у првих десет мјесеци  (милиона КМ)

                     ИЗВОЗ                           УВОЗ

2015.              53,23                              187,21

2014.              32,12                              250,16

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана