Изабрани нови чланови АНУРС

Срна
Изабрани нови чланови АНУРС

Бањалука - Скупштина Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ изабрала је нове чланове, односно редовне и дописне чланове ван радног састава, дописне чланове у радном саставу и иностране чланове.

За редовног члана ван радног састава изабран је историчар Никола Поповић, а за дописне чланове ван радног састава историчар Душан Берић, те књижевници Радослав Братић и Мирослав Тохољ, саопштено је из АНУРС-а.


Економиста Рајко Томаш, математичари Есад Јакуповић и Зоран Митровић, кардиолог Душко Вулић и физијатар Славица Јандрић изабрани су за дописне чланове у радном саставу.

За иностране чланове изабрани су економиста Ненад Вуњак, правник Радован Вукадиновић, историчари Јелена Гускова, Предраг Пузовић и Славенко Терзић, социолог Дарко Танасковић, умјетник Радован Крагуљ, физичари Гилберт Фајл и Јанис Трипанагностопулос, те генетичар биљака Драган Шкорић.

Од 47 пријављених кандидата у свим категоријама, 40 је добило позитивне референте, а у даљој процедури на одјељењима, након тајног гласања, 13 кандидата у радном и изван радног састава, те десет иностраних, предложено је Скупштини на коначно одлучивање.

Комплетна процедура избора одвијала се према конкурсу и критеријумима за избор нових чланова.

Избор чланова Академије, према Статуту, врши се сваке треће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана