Аутопут Бањалука - Добој добија прву пумпу

Милијана Латиновић
Аутопут Бањалука - Добој добија прву пумпу
Аутопут Бањалука - Добој добија прву пумпу

Бањалука - Влада РС покренула је поступак за додјелу концесије за изградњу одморишта “Бркића вода” на аутопуту Бањалука - Добој, на основу иницијативе привредног друштва “Брчко гас” из Брчког.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић истакао је за “Глас Српске” да би у идућих неколико дана требало да буде расписан јавни позив за додјелу концесије за изградњу тог одморишта.

- То ће бити једино одмориште на тој дионици аутопута за сада. Чекамо да комисија за концесије заврши свој посао и достави одређене сагласности да бисмо расписали јавни позив - рекао је Трнинић.

Власник предузећа “Брчко гас” Ђорђе Којић потврдио је за “Глас Српске” да уколико све буде текло према плану и добију концесију, за годину планирају да почну градњу одморишта на аутопуту.

- Чекамо да ресорно министарство распише јавни позив и да доставимо потребну документацију. Вјерујем да ћемо успјети у намјери да добијемо концесију по повољним условима и ако све буде текло према плану већ на прољеће идуће године почели бисмо да градимо одмориште - рекао је Којић.

Појаснио је да је у плану изградња бензинских пумпи са ресторанима и самоуслужним праоницама возила с обје стране аутопута, а планирано је да буду постављени и пуњачи за електричне аутомобиле.

- Припремамо пројекат и инвестиција ће свакако бити велика, али не бих сада прецизирао износ. Углавном, одмориште планирамо да градимо властитим и дијелом кредитним средствима - рекао је Којић и додао да након добијања концесије морају обезбиједити локацијске услове и грађевинску дозволу да би изградња могла почети.

Којић је нагласио да би већ крајем идуће године одмориште, које ће се налазити на територији Дервенте, требало да буде на услузи возачима.

Аутопут “9. јануар” од Бањалуке до Добоја, укупне дужине 72 километра, у потпуности је отворен за саобраћај у октобру прошле године.

“Лужани”

Неђо Трнинић је подсјетио да је Влада РС у новембру прошле године додијелила концесију привредном друштву “Супер петрол” из Бањалуке за изградњу, коришћење и одржавање одморишта “Лужани” на дионици аутопута Бањалука - Градишка. Концесија за то одмориште додијељена је на период од 30 година.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана