За грб града 30 приједлога

За грб града 30 приједлога 11.10.2013 15:01 | Весна Поповић

Бањалука - На конкурс за израду идејног рјешења грба града Бањалука стигло је 30 приједлога, а посебна Комисија за избор до краја мјесеца доставиће градоначелнику Слободану Гаврановићу приједлог који процијени као најбољи.

Потврдили су то "Гласу Српске" у Административној служби града и додали да ће Комисија за избор идејног рјешења изгледа грба прегледати све пристигле приједлоге и изабрати најадекватнији, који ће бити у складу са одлуком Уставног суда и законом.

Предсједник Комисије Марица Славнић рекла је да приједлог грба иде градоначелнику на усаглашавање, с обзиром на то да је он предлагач Нацрта одлуке о измјени статута града.

- Када предлагач заједно са Комисијом усагласи приједлог, он у форми нацрта иде на разматрање у Скупштину града. Ако одборници такав нацрт усвоје, креће јавна расправа која траје 30 дана - прецизирала је  Славнићева.

Казала је да би се Нацрт одлуке о измјени статута града пред одборницима могао наћи у новембру, а цјелокупан процес могао би да буде завршен до краја године.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да је план градских  власти да до краја ове године заврши процес  избора грба амбициозан, али да није нереалан.

- Најважније је то што ће се грађани питати о будућем изгледу грба града Бањалука. Јавна расправа ће показати какве ће бити сугестије и коментари грађана и на основу тога ће се донијети рјешење - рекао је Талић.

Уставни суд Републике Српске у фебруару ове године донио је одлуку да грб Бањалуке није у сагласности са Уставом Српске, односно Законом о локалној самоуправи, јер садржи елементе вјерског и националног идентитета само српског народа. Из суда су објаснили да симболи локалних заједница морају одражавати традицију и културно и историјско насљеђе свих грађана који у њој живе.

Скупштина

Одборници Скупштине града на сједници у јуну, на иницијативу Клуба одборника СНСД-а, скинули са дневног реда Нацрт одлуке о измјенама Статута града Бањалука, у оквиру које је требало да буде разматрано рјешење за грб града које је предложила Комисија за измјену грба. Тада је одлучено да се до новог приједлога дође јавним конкурсом.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица