Током васкршњег у Бијелом потоку покоља ни дјецу нису поштедјели

Весна Поповић
Током васкршњег у Бијелом потоку покоља ни дјецу нису поштедјели

Бањалука - Од васкршњег покоља над српским становништвом у насељу Бијели поток прошло је 76 година, а злочин који су починиле усташе опомена је за сва времена, да се више никада не понови.

Порука је то која је јуче послата са помена за 54 жртве фашиста, чија су имена уклесана на спомен-обиљежју у приградском насељу Бијели поток.

Служен је парастос, положени су вијенци на спомен-обиљежје и прочитана имена оних који су убијени, а највише су страдале породице Вујасиновић, Богојевић, Милинковић, Ћурлић и Адамовић.

Потомак страдалих у Бијелом потоку Брацо Адамовић је истакао да је за тај злочин одговарало само троје усташких кољача.

- У Бијелом потоку се на Васкрс, 5. априла 1942. године, догодио страшан усташки злочин, о којем се није говорило у бившој Југославији. На овај споменик су уклесана 54 имена жртава фашиста. Сваке године се окупимо да бисмо се присјетили злочина, да не би био заборављен и да се не би поновио - рекао је Адамовић.

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава усташког терора  Бијели поток Бранко Милинковић рекао је да је његова породица највише страдала у овом покољу.

- Тога дана изгубио сам три сестре и два брата. Мој брат Урош је имао само годину када су га убили - рекао је Милинковић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић казао је да за Бијели поток није нико одговарао.

- Одговорни за ове злочине никад нису кажњени. Сљедбеници истих идеја поновили су исте тежње деведесетих година прошлог вијека. То је био дио пројекта према којем је Србе западно од Дрине потребно побити, раселити и покрстити. Тај пројекат се и данас покушава реализовати - казао је Савановић.

Рекао је да је Независна држава Хрватска била алат тог пројекта те да је у тој злочиначкој творевини покрштено је 240.000 Срба из православне у римокатоличку вјеру.

- Ми смо се у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату организовали, створили и одбранили Републику Српску - рекао је Савановић.

Додао да је Република Српска створена и захваљујући свим српским жртвама и борби за слободу кроз вијекове.

- Потребно нам је јединство и економски развој да бисмо радили на њеном јачању и да би Република Српска и Срби били безбједни - напоменуо је Савановић.

О злочину се ћутало

Бранко Милинковић је рекао да су у Бијелом потоку страдали цивили, жене и дјеца.

- Злочин су починиле наше комшије Хрвати из Дебељака, који су били у усташама. Послије рата дуго нисмо смјели говорити о томе шта се догодило. Таква су била политичка времена. Данас, хвала Богу, не морамо ћутати о злочинима над српским народом - рекао је Милинковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана