Srpski Milanovc: Voda sa plafona sliva se na đake

Danijela Stokanić
Srpski Milanovc: Voda sa plafona sliva se na đake

Banjaluka -Zgrada Osnovne škole "Đura Jakšić" u naselju Srpski Milanovac u lošem je stanju, jer krov prokišnjava i voda se sa plafona sliva na učenike i nastavnike.

U ovoj školi, koju pohađa 540 učenika, zidovi i podovi su puni vlage i gljivica koje šire neprijatan miris u prostorijama.

Direktor škole Darko Tomić kazao je da je krov škole, koja je stara više od 30 godina, saniran prije 14 godina.

- Sanacija je urađena loše, postavljene su ondulin ploče koje su se davno raspale, tako da škola faktički nema nikakav krov - rekao je Tomić.

On je dodao da su školu nedavno obišli i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS.

- Tada smo samo obaviješteni da je naša škola uvršćena kao prioritet u projekat koji realizuje UNDP. Međutim, mi i dalje čekamo da vidimo hoće li ova organizacija finansirati obnovu naše škole - naglasio je Tomić.

On je poručio da, ako škola uskoro ne bude sanirana, učenici zimu neće moći dočekati u svojim učionicama.

Učiteljica u ovoj školi Vesna Bubić rekla je da je jedan od gorućih problema to što u drugom razredu ima nekoliko djece koje boluju od astme i bronhitisa, te da ovi mališani zbog toga nikako ne bi smjeli da borave u prostorijama punim vlage.

- Pored toga, redovno se dešava da, kad počne da pada kiša, učeniku koji tad izađe pred tablu voda kaplje na glavu. Bilo je dana kad i ja ostanem mokra - kazala je zabrinuta Bubićeva i dodala da su postavili kante da se voda sa plafona učionica i kancelarija sliva u njih.

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija rekao je da zna u kakvoj se situaciji nalazi škola "Đura Jakšić".

- Mi smo tu školu stavili kao prioritet za rekonstrukciju kod UNDP-a i očekujemo odgovor od njih - kazao je Mutabdžija i dodao da očekuju da će iduće sedmice imati više informacija u vezi sa obnovom škole u Srpskom Milanovcu.

- Ukoliko obnova ove škole prođe kod UNDP-a, odmah će početi njena sanacija, a ukoliko ne, tražićemo druga rješenja - rekao je Mutabdžija.

Roditelji

Mileva Janković, majke učenice drugog razreda, zgrozila se kada je prije nekoliko dana otišla na roditeljski sastanak u školu.

- Ne mogu da vjerujem u kojim uslovima djeca sjede po osam sati. Zbog svega što sam vidjela razmišljam da dijete prebacim u drugu školu, jer ako ostane u ovoj, kroz nekoliko mjeseci će se razboljeti od vlage - rekla je ogorčena Jankovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana