Матуранти Гимназије даровали 102 дозе крви

Невена Бунић
Матуранти Гимназије даровали 102 дозе крви

Бањалука - Матуранти Гимназије дали су 102 дозе крви јуче у Заводу за трансфузијску медицину РС и на тај начин отворили прољећну хуманитарну акцију међу ученицима бањалучких средњих школа.

Жељу да добровољно дарује течност која живот значи показало је чак 170 гимназијалаца али сви пријављени нису могли дати крв јер нису испуњавали медицинске услове.

 - Презадовољни смо одзивом. Гимназија је поставила високо љествицу на отварању прољећног циклуса добровољног давања крви ученика бањалучких средњих школа. Акције са средњошколцима су међу најважнијима. Два пута годишње их организујемо у сарадњи са Црвеним крстом и сваки пут се пријави велики број ђака. На овај начин се попуњавају залихе а и ученици имају прилику да покажу своју хуманост. Захваљујемо овим младим људима - рекла је директорица Завода, Гордана Гузијан.

Професорица у Гимназији Татјана Рогић истакла је да су њени ученици познати по хуманости и да је поносна на њих.

- Задовољство је видјети наше ученике како се у великом броју одазивају хуманитарним акцијама. Надам се да ће и након завршетка средње школе наставити да показују ову врсту зрелости и хуманости - казала је Рогићева.

Гимназијалци су били срећни што им се пружила прилика да некоме помогну.

- Прошли пут кад је организована акција нисам била пунољетна и било ми је жао што нисам могла да дарујем крв. Сад кад ми се пружила прилика да учествујем, врло радо сам се одазвала. Мој отац је добровољни давалац крви тако да слиједим његов примјер - казала је ученица Дајана Зубић.

И међу матурантима, који су скоро постали пунољетни, било је вишеструких давалаца.

- Ово је други пут да дајем крв и јако се лијепо осјећам јер знам да ћу некоме помоћи, заједно са својим другарима. Поручила бих свима који су у прилици да дају крв да то ураде, јер тако кратко траје, а некоме пуно значи - истакла је ученица Ивана Вуковић.

Прошле године у прољећној акцији даривања крви средњошколаца прикупљено је 326, а у јесењој 400 доза крви.

Средње школе

У прољећној акцији даровања крви учествоваће 11 бањалучких средњих школа.

- То су Гимназија, Медицинска, Техничка, Технолошка, Економска, Пољопривредна, Угоститељско-трговинско-туристичка, Грађевинске, Електротехничка, Школа ученика у привреди и Средњошколски центар "Љубиша Младеновић" - рекли у Заводу за трансфузијску медицину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана