Koalicione trzavice i na internetu

Vesna Popović
Koalicione trzavice i na internetu

Banjaluka - Građani će o svim dešavanjima u gradskoj administraciji moći da se informišu i na neslužbenoj internet stranica Skupštine grada, koju su pokrenuli predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban i pojedini odbornici.

Balaban (DNS) je, na jučerašnjoj prezentaciji stranice, čija je adresa njnjnj.skupstina-banjaluka.info, rekao da je projekat tek sada realizovan, jer nisu, kako je naglasio, imali razumijevanje spore gradske administracije, iako postoji odluka kolegijuma Skupštine grada iz januara 2013. godine da treba da bude ostvarena bolja komunikacija sa javnošću kroz pokretanje samostalnog sajta.

Balabanov zamjenik i kadar SNSD-a Zdravko Josipović, koji je prisustvovao prezentaciji, priznao je da ima trzavica u radu koalicije u vezi sa rukovođenjem gradske skupštine i Gradske uprave. Potvrdio je Balabanovu tvrdnju da postoji odluka kolegijuma, ali da j ona trebalo da bude realizovana zajedno sa već postojećim sajtom.

- Sada se stiče utisak da je riječ o privatnom sajtu - rekao je Josipović.

Šef kluba odbornika DNS-a Boran Bosančić poručuje da protivljenje pojedinaca jedino može proisteći iz nerazumijevanja šta se sajtom želi postići.

- Naša želja je da poboljšamo komunikaciju građana i odbornika i da se više pažnje posveti odbornicima - naglasio je on.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić, koji je bio na prezentaciji, rekao je da odbornici na službenom sajtu grada nemaju svoj prostor.

- U izvještajima sa skupštinskih zasjedanja prostor se daje samo gradonačelniku Slobodanu Gavranoviću, a ne odbornicima, pa čak ni načelnicima odjeljenja - dodao je Talić.

Odbornik SNSD-a Dušan Čajić je rekao da će stranka svoj stav o stranici zauzeti nakon današnje sjednice kluba.

Šef Odsjeka za informatiku Ljiljana Vasojević-Radovanović je podsjetila da grad ima zvaničnu internet stranicu koja je pokrenuta 2009. godine.

- Ona ima kapacitet da se proširi i pokušali smo naći zajedničko rješenje i žao mi je što nismo uspjeli - rekla je ona i dodala da sajt dnevno u prosjeku ima 2.000 posjeta i da otvori oko 14.000 stranica. Dodala je da neslužbena internet stranica Skupštine grad sadrži 80 odsto sadržaja službene stranice.

Načelnik Odsjeka za odnose sa javnošću Nevena Podrić-Blagojević je rekla da zvanična internet stranica grada predstavlja i izvršni i zakonodavni organ u gradu.

- Dokaz je veliki broj priznanja koji smo primili za trensparentnost - rekla je Podrić-Blagojević.

Sadržaj i finansiranje

Budimir Balaban je objasnio da je stranica neslužbena, jer sadržaj neće pisati službenici gradske administracije već odbornici i građani.

- Oni će imati priliku da vide koji odbornik je diskutovao, kako je glasao, a moći će direktno postavljati pitanja odbornicima ili ih objaviti na internet stanici - rekao je Balaban i dodao da je cilj stranice dvosmjerna komunikacija između građana i odbornika.

Sadržaj na sajtu, koji je pandan službenoj internet stranici grada, dopunjavaće volonteri. Godišnje održavanje sajta od 600 KM se neće plaćati iz budžeta grada već će ga finansirati Balaban iz svog džepa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana