Јефтиније карте за превоз само уз субвенције

Д. Стоканић, И. Пилиповић
Јефтиније карте за превоз само уз субвенције

Бањалука - Превозници условљавају градску власт са субвенцијама да би смањили цијену карата у градском и приградском превозу.

Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић истиче да по уговору са предузећима која врше превоз путника, као и по Закону о комуналним дјелатностима град не може смањити цијене карата без пристанка превозника.

- Градска власт нас може присилити на смањење цијене карте, али исто тако у закону децидно стоји да неко мора надокнадити ту разлику. До сада, схватајући тешку ситуацију у којој се налази градски буџет, нисмо инсистирали на субвенцијама - рекао је Мијић.

Додао је да су захваљујући појефтињењу горива дошли у ситуацију да још по километру имају мали минус, али много прихватљивији када се узму у обзир други трошкови.

- У моменту када је цијена карте формирана радили смо у минусу са готово 30 фенинга по километру, а то смо компензовали на основу старости возила и осталог. Сада када смо дошли у ситуацију да, захваљујући јефтинијем гориву, можемо радити нормално, гурају нас поново у минус, што не раде ни са једним другим комуналним предузећем - категоричан је Мијић.

Истог става је и власник превоза "Павловић турс" Радован Павловић, који истиче да су од града и раније тражили субвенцију, коју нису добили.

- Уколико град мијења цијену карте, онда мора укључити и субвенцију. У окружењу градски превоз надлежни субвенционишу, док код нас путници плаћају економску цијену карте - рекао је Павловић. Сличног мишљења су и остали превозници у граду.

С друге стране, одборници у Скупштини града став превозника сматрају уцјеном, док градоначелник Слободан Гаврановић ово јуче није желио да коментарише.

Гаврановић је почетком седмице изјавио да ће цијене карата у градском и приградском превозу бити смањене, јер су зато стечени услови. Он је рекао да ће ових дана након састанка са Савјетом потрошача донијети коначну одлуку на који ниво ће снизити цијену карата у градском и приградском превозу.

Самостални одборник у Скупштини града, који је уједно и предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић је оштро осудио понашање превозника.

- Уцјене не пролазе! Према томе, оно што одлучи Скупштина града и градоначелник, а све у интересу грађана, тако ће и бити - рекао је Јаћимовић.

Додао је да превозници заборављају да им град и путници гледају кроз прсте што возе технички неисправна и дотрајала возила и што им возачи возе и по 24 часа, а не смију. Осим тога, на појединим линијама возе мини-бусеве, који три пута мање троше горива у односу на велике аутобусе, на шта су се обавезали уговором.

- У том случају превозницима је боље да ми не отварамо неке ствари за које јавност још не зна - поручио је Јаћимовић.

Тренутна цијена карте у градском превозу је 1,6 КМ.

Потрошачи

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић истакао је да с обзиром на то да је гориво знатно појефтинило и цијена карата за превоз треба да буде смањена, као и других комуналија, између осталог, одвоза смећа.

- Након што урадимо увид у тренутно стање, направићемо једну економску анализу и заузећемо став за колико би цијена карте требало да буде нижа - казао је Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана