Гмизавац на дрвету у центру Бањалуке изазвао забринутост грађана

Игор Пилиповић
Гмизавац на дрвету у центру Бањалуке изазвао забринутост грађана

Бањалука - У строгом центру Бањалуке, на дрвету испред "Поште", пролазници су прексиноћ примијетили и фотографисали змију, што је изазвало велику забринутост грађана с обзиром на то да је ријеч о локацији гдје свакодневно пролази велики број грађана.

Иако појављивање змија у насељеним дијеловима града није ријеткост, биолози поручују да то није ништа неуобичајено и да нема мјеста за претјерану забринутост јер је углавном ријеч о безопасним гмизавцима, али наглашавају да ипак треба бити опрезан.

- Грађанима савјетујем да не дирају змије и да пријаве надлежним службама ако их уоче на мјестима у близини кућа или мјестима гдје се налазе дјеца. Када то пријаве надлежнима они ће да их уклоне и одреде о којој је врсти ријеч и онда да је пусте негдје на безбједно мјесто - каже херпетолог Горан Шукало.

Истиче да је на подручју града једина опасна змија по човјека поскок, али да се он ријетко појављује у насељима.

- Нисам видио фотографију змије испред "Поште", али  претпостављам да се ради о смуку а то је змија која је безопасна по човјека. Њих не би требало убијати јер су врло битни у ланцу исхране пошто се углавном хране глодарима. Смукови иду за храном и зато се и појављују у ужем центру града - рекао је Шукало.

Додаје да је према његовим истраживањима на подручју града смањен број змија иако се тако не чини.

- У ово доба године нормално је да грађани уочавају већи број змија. Вријеме је полагања јаја па је и веће кретање змија - казао је Шукало.

У фирми "Еко-бел" која интервенише у случају позива грађана или Градске управе у оваквим ситуацијама, кажу да њих нико није обавијестио о овом конкретном случају, тако да не могу да кажу о томе.

- Ако грађани сматрају да су угрожени у оваквим случајевима треба да позову нас или Цивилну заштиту, умјесто што путем интернета шире панику - казао је директор предузећа Владимир Шушњар. Додао је да је број интервенција, када је ријеч о змијама, овог прољећа и љета у нивоу са претходним годинама.

- Ово је доба године када је највише змија и нормално је да се сада појављују - рекао је Шушњар.

Да појава змија у самом граду није ријеткост, показује случај из маја ове године када је змија виђена уз ограду вртића "Наташа" у Борику, а радници "Еко-бела" уклонили су је након чега је утврђено да се ради о безопасном смуку.

Након тога су недалеко од Гимназије радници "Еко-бела" уловили подне змију која се увукла у паркирани аутомобил.

Смук

Смук је највећа змија на овим просторима, а њена дужина може да буде и већа од два метра.

Боја тијела ове змије је једнолична, сивкастосмеђа без јасних шара. Углавном се налази по ливадама и шумским пропланцима мада му када је у потрази за храном "није мрско" ни да наврати и у насељена мјеста.

Шта учинити:

- змије не треба дирати

- пријавити случај надлежним службама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана