Бањалука: Усвојен ребаланс буџета

Весна Поповић
Бањалука: Усвојен ребаланс буџета

Бањалука - Одборници Скупштине града су на јучерашњем засједању усвојили ребаланс буџета који износи 131,6 милиона КМ и који је већи за један одсто у односу на првобитни, док је за 2,25 милиона марака мањи у односу на нацрт.

 

Градоначелник Слободан Гаврановић је објаснио да овим ребалансом средства из Фонда солидарности нису књижена као буџетска, на основу инструкција Владе РС, те да су изворни приход мањи за око 750.000 марака.

- Ребалансом смо обезбиједили дио средстава за санацију посљедица поплава и ускладили текући кредитни прилив - истакао је Гаврановић и додао да је на овај приједлог буџета Министарство финансија РС дало позитивно мишљење.

На дневни ред је накнадно додат и Елаборат о процијењеној штети на подручју града, која износи 67,4 милиона КМ.

Гаврановић је рекао да штета појединих привредних субјеката и више од 70 домаћинстава није унесена у регистар штете из разних разлога.

- За санацију штете биће потребно знатно више новца. На примјер, само на мостовима штета је процијењена на неколико стотина хиљада марака, а да сада урадите исте мостове на прелазима гдје су до сада били, нама треба око 15 милиона КМ. Тај раскорак постоји и ми ћемо тај новац на бази пројектне документације тражити из кредитних средстава по повољнијим условима за санацију штете или из неких других извора - рекао је Гаврановић и додао да се град тренутно налази близу лимита кредитне задужености.

- Прије двије године смо ушли у прекомпоновање кредитних задужења и створили маневарски простор, али опет смо близу границе. Влада РС и Народна скупштина су се опредијелили да овај лимит неће вриједјети код задужења локалних заједница за санацију штете. Надам да ће ти кредити бити под много повољнијим условима и да ћемо моћи користити та средства без обзира на овај лимит - додао је Гаврановић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић истакао је да је у ребалансу наведено колики су приходи за првих шест мјесеци, али да нема податка колики је степен потрошње.

- Ако су потрошили више него што су прикупили, могућ је нови дефицит, а нису ни покрили дефицит који је настао у претходне двије године - додао је Талић. 

Скупштина

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан рекао је да је ово посљедње засједање прије љетње паузе.

- Радићемо оним темпом који буде био потребан и уколико се укаже потреба, заказаћемо сједнице у септембру - додао је Балабан. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана