Бањалучани добијају још једну рекреативну зону

nezavisne.com
Бањалучани добијају још једну рекреативну зону

Бањлука - Бањалучани ће ове године добити још једну рекреативну зону, у Тарпистима, која ће се простирати од паркинга Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" према Колонији.

Рекао је ово данас градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, након што је потписао уговор о техничким радовима у шумама посебне намјене са Велибором Станићем, директором Шумског газдинства "Бањалука".

"Након што су одлукама надлежног министарства и Скупштине града проглашене шуме посебне намјене на подручју од Бањ брда преко Старчевице до Траписта, у буџету смо издвојили 130.000 КМ за уговор са Шумским газдинством 'Бањалука', и један од сегмената тог уговора је развој ове рекреативне зоне", објаснио је Радојичић.

Такође, у Трапистима ће бити урађен и пројекат арборетума, односно насад разноврсног домаћег и страног дрвећа и грмља који служи за научне, узгојне и декоративне сврхе, а који ће бити развијан као мјесто за едукацију и ново излетиште или рекретивна зона.

"Циљ нам је да повећамо садржаје и понуду око града за рекреативне потребе јер све више грађана шета, трчи и настоји да живи здравије. Траписти су зона шума посебне намјене и имају велико пространство и ту ће наредних година бити доста посла", закључио је Радојичић.

Станић је казао да су они заједно са градом покренули иницијативу за проглашење шума посебне намјене града Бањалуке и да то подручје обухвата површину од 2.100 хектара.

"У наредном периоду ћемо почети градити тримстазу, која ће бити дуга око два километра, а уз њу ће бити постављене надстрешнице и клупе. У вези са арборетумом смо у преговорима са Архитектонскограђевинскогеодестким и Шумарским факултетом како бисмо почели радове ове године", рекао је Станић и додао да наредних година планирају градити стазу од бившег зоолошког врта преко Чесме до Крчмарица.

Што се тиче дрвећа које је порушено током олујног вјетра у децембру прошле године, Станић је рекао да је Шумско газдинство претрпјело велику штету, те да ће уговором који је потписан са градом и то бити ријешено.

"Завршили смо све правне процедуре и изабрали извођача радова и сада чекамо стабилизацију времена како бисмо то реализовали", рекао је Станић и додао да послове у шумама раде они, а не град.

Школе

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да у граду има око 40 основних и средњих школа и да су прошле године направили преглед комплетног стања у њима.

"Прошле године смо суфинансирали и финансирали дио реконструкција у школама. Ове године радићемо столарију у Електротехничкој школи, пројекат спортске дворане за Гимназију и пројекте дворана за ОШ 'Бранко Радичевић' и ОШ 'Свети Сава'", рекао је Радојичић.

Пут за Пријечане до маја

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да се нада да ће до маја бити изграђен пут за Пријечане до Ловачког ресторана, ако се вријеме устабили и омогући наставак радова који су тренутно обустављени због лошег времена.

"Радови су у току, али је било много потешкоћа због нових клизишта и због чега је било додатних радова на стабилизацији земљишта, али и због лоше водоводне мреже испод трапа, гдје смо морали градити нову мрежу, што је дјелимично успорило динамику радова", рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана