“Zelena knjiga” najbolji film u 2018. godini

Glas Srpske
“Zelena knjiga” najbolji film u 2018. godini

Film “Zelena knjiga” dobio je glavnu nagradu na dodjeli nagrada Američkog udruženja producenata i pobijedio favorite kao što su “Roma”, “Zvijezda je rođena” i “Crni panter”.

- Kad napravite film “Glupan i tupan”, nikad ne očekujete da dobijete nagradu” - rekao je producent i reditelj filma “Zelena knjiga” Piter Fareli kada je primao priznanje na ceremoniji u Beverli Hilsu.

Deset filmova bilo je nominovano za glavno priznanje Američkog udruženja producenata, nagradu “Deril Zanuk”, uključujući ostvarenja “BlackKkKlansman”, “Boemska rapsodija”, “Ludi bogati Azijati”, “Omiljena”, “Tiho mjesto” i “Vajs”.

U trkama za filmske nagrade, nagrade Američkog udruženja producenata spadaju u one koje se pažljivo prate kao nagovještaj za dobitnika “Oskara”.

Od 29 dobitnika glavne nagrade ovog udruženja, njih 20 osvojilo je “Oskara”, uključujući prošlogodišnjeg pobjednika “Oblik vode”.

Film “Zelena knjiga” koji se dešava u šezdesetim godinama prošlog vijeka, sa Maheršalom Alijem i Vigom Mortensenom u glavnim ulogama, govori o afričko-američkom muzičaru koji zaposli italijansko-američkog vozača da ga vozi na turneju na jugu SAD.

Film je dobio tri “Zlatna globusa” ove godine, za najbolji film u kategoriji mjuzikla i komedije, najbolji scenario i najbolju mušku pomoćnu ulogu za Maheršalu Alija.

Film Freda Rodžera “Wont you be my neighbor?” pobijedio je u kategoriji dokumentarnog filma.

Producenti devet televizijskih programa takođe su nagradili seriju “Amerikanci” u kategoriji drame.

Nagrade udruženja su, međutim, izgledale kao nešto sporedno, pored brojnih specijalnih priznanja koja su tokom cijele večeri uručivana ljudima kao što su šef “Marvela” Kevin Fidž, Džejn Fonda, direktor “Vorner braders” filmske grupe Tobi Emerih i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana