Stefan Mladenović prva truba 58. Sabora u Guči

Glas Srpske
Stefan Mladenović prva truba 58. Sabora u Guči

Stefan Mladenović iz Vranja okitio se titulom najboljeg trubača na tradicionalnom 58. Dragačevskom saboru trubača u Guči, dok je najbolji orkestar u izboru žirija orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte.

Zlatnu trubu, nagradu publike, dobio je Marko Trnavac iz Mršelja.

Mladenović, koji je treća generacija trubača u porodici, naglasio je da se dugo pripremao za ovogodišnje takmičenje i da mu je truba u krvi.

- Trudili smo se, vežbali svakodnevno celu godinu - rekao je Mladenović, čiji su djed i otac višestruki osvajači titule prva truba na Dragačevskom saboru.

Na ovogodišnjem Saboru u Guči takmičilo se nekoliko stotina učesnika, a u finalnom takmičenju, koje je održano u subotu uveče, učestvovalo je 20 orkestara.

Sabor trubača je ove godine vraćen tradiciji i na njemu nije bilo koncerata estradnih zvijezda, što je postalo praksa posljednjih godina, a svi programi su bili besplatni za posjetioce.

U okviru sabora, koji je otvoren 9. avgusta, a završen juče, održani su i brojni prateći programi, privredna izložba, sajam turizma, koncerti kulturno- umjetničkih društava iz zemlje i inostranstva, takmičenje zdravičara, izbor najljepše nošnje, improvizacija stare dragačevske svadbe, budilica i narodni višeboj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana