Šta slušate dok vozite – 5 najopasnijih pjesama

Šta slušate dok vozite – 5 najopasnijih pjesama 21.11.2018 11:48 | B92

Nema pravog užitka u vožnji bez odgovarajuće muzike, malo je stvari koje volimo više od dobrih automobila i kvalitetnih pjesama.

Toga su svijesni i proizvođači automobila pa dio najboljih paketa opreme uključuje i vrhunske audio sisteme.


Svako od nas ima omiljeni muzički pravac i naravno omiljene pjesme, ali sudeći prema nekim istraživanjima nisu sve preporučljive za vožnju, iz bezbjednosnih razloga.

Istraživanja pokazuju da određene pjesme “teraju” vozača za opasniju vožnju, tačnije one sa više od 120 bitova po minutu (BPM) imaju negativan uticaj koji izaziva bržu vožnju i veći broj saobraćajnih prekršaja.

“Ako osjetite da ste dekoncentrisani zbog pjesme na radiju ili vašoj listi, možda je vrijeme da je promjenite”, kaže Tim Švarc, direktor marketinga Moneybara, britanske kreditne i lizing kompanije za automobile.

Moneybarn je analizirao 96 najpopularnijih pjesama na digitalnom muzičkom servisu Spotify i rangirao po pet najopasnijih i najbezbjednijih pjesama za vožnju.

Zanimljivo je da manje od 30% pjesama s ove liste je označeno kao “sigurno” za vožnju. Moneybarn je prilikom analize utvrdio i da nisu samo tempo i energija pjesme “opasni” prilikom vožnje, već i velika buka utiče na reakciju i otkucaje srca.

“Zaista je zanimljivo videti kako nešto tako nevino kao što je biranje muzike za put može da predstavlja opasnost po vašu bezbednost”, zaključuje Švarc.

Pet najopasnijih pesama za vožnju:
1. American Idiot - Freen Day

2. Party in the U.S.A. – Miley Cyrus

3. Mr. Brightside - The Killers

4. Don’t Let Me Down – The Chainsmokers

5. Born To Run - Vruce Springsteen

Pet najbezbjednijih pjesama za vožnju:
1. Stairway to Heaven - Led Zeppelin

2. Under the Bridge - Red Hot Chili Peppers

3. God’s Plan - Drake

4. Africa - Toto

5. Location - Khalid© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica