Прије 11 година напустио нас је Тоше Проески VIDEO

avaz.ba
Прије 11 година напустио нас је Тоше Проески VIDEO

Пјевач Тоше Проески изгубио је живот у 26. години на данашњи дан прије 11 година у саобраћајној несрећи на аутоцести А3 Загреб – Липовац.

Жалосна вијест у рекордном року обишла је регију којом је завладала туга.

Тоше је рођен 25. сијечња 1981. у македонском Прилепу. Каријеру је започео као 15-годишњак на фестивалу Макфест, а годину дана касније започиње музичку сурадњу с Григором Копревом. На турнеје изван граница Македоније кренуо је 2002., а годину дана касније добио је награду Мајке Терезе за своје бројне хуманитарне наступе. Као УНИЦЕФ-ов велепосланик добре воље помагао је дјеци, а његова пјесма “This World” постала је химна те организације.

Својим гласом оставио је трага на музичкој сцени у свим земљама бивше Југославије, али и шире. Музичко образовање је стицао на Музичкој академији у Скопљу, усавршавао се у Њујорку код учитеља код којих су се подучавали врхунски тенори попут Лучијана Паваротија.

Имао је велике хитове у дуетима с Гоцом Тржан,Тонијем Цетинским, Есмом Реџеповом и Антонијом Шолом, која је за њега написала хит “Срце није камен”. 

Тоше је од оца Николе наслиједио љубав према умјетности. Отац је по занимању био клесар и слиједио је свог сина од почетка његове каријере. Његову славу доживљавао је као нешто најљепше што му се догодило у животу. Никада није тврдио да ће Тоше достићи врх, једноставно је говорио “ово је Божије дијете”.

“Као дијете желио је бити доктор, али касније је музика ушла у његов живот”, рекао је отац.

Тоше је живио за публику и за концерте на којима је размјењивао енергију са својим бројним обожаватељима. Волио је гледати публику па је на концертима тражио јако свјетло да све боље види. На посљедњем концерту замолио је публику да направи “звјездано небо” својим мобилним телефонима те их замолио да не дозволе да се оно “угаси”.

Низао је успјехе, а увијек је био скроман. Називали су га пјевачем анђеоског гласа. Још већу славу стекао је након наступа на Евросонгу 2004. године у Турској с пјесмом “Life”, гдје је освојио 14. мјесто.

Вијест о његовој смрти тог 16. октобра 2007. године брзо се проширила балканским медијима. У Македонији је 17. октобар проглашен Даном жалости, а у другим крајевима је одржано сјећање на његов лик и дјело.

Његова смрт потресла је регион, а многи га и данас оплакују када га се сјете. У медијима се послије шпекулисало о узроцима његове смрти.

Бројне конструкције и нагађања су се појављивала, па су тако једни говорили да је убијен, а други су чак тврдили да се повукао јер је одлучио да се посвети вјери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана