“Прича о играчкама 4” - бајковита сага о заједништву, пријатељству и прихватању

Агенције
“Прича о играчкама 4” - бајковита сага о заједништву, пријатељству и прихватању

Непуних 10 година сви љубитељи су чекали наставак “Пиксаровог” анимираног филма “Прича о играчкама”. Четврти дио једног од најуспјешнијих анимираних филмова већ је проглашен култним остварењем филмске умјетности.

Обожаватељи филма су с нестрпљењем очекивали анимирани класик и нису скривали одушевљење након приказивања. То су показале и солидне цифре на биоскопским благајнама само неколико дана послије отварања.

Иако се првобитно очекивало да ће премашити зараду од 140 милиона долара, филм је неколико дана након премијере достигао зараду од 120 милиона долара. На тај начин је постао трећи амерички анимирани филм са највећим зарадама на отварању. На првом мјесту је филм “Невиђени 2” са 185 милиона, те “Потрага за Дором” са 135 милиона долара.

“Прича о играчкама 3” је 2010. године остварила зараду од 110 милиона на почетку приказивања. Но, уколико се макнемо даље од зарада у биоскопским салама, по реакцијама критичара и публике, филм је испунио  очекивања што се приче, поучности и визуелног идентитета тиче.

Овај, први дигитални дугометражни филм први пут је приказан 1995. године и брзо је стекао бројне поклонике. Безвременска сага о пријатељству, оданости и љубави, испричана кроз животе и свакодневне авантуре дјечјих играчака, прошла је далек пут од свог почетка. Од дјечије собе, преко улица града, играонице, па све до антикваријата и луна-парка - сваки наставак донио је нешто ново, иновативно и једнако чаробно. “Прича о играчкама 4” није изузетак, те у овом наставку јунаци одлазе на једно интересантно животно путовање.

Протагонисткиња филма, дјевојчица Бони, полази у школу, а тамо ће пронаћи новог пријатеља који ће јој помоћи у прилагођавању. Обожаваоци неће бити разочарани, јер ће се се у новом наставку појавити и стари, свима омиљени, јунаци.

- Једна од најпрепознатљивијих одлика “Пиксарових” филмова је управо њихова животност и праћење трендова. Како друштво постаје освјешћеније о питањима борбе за женска права, са све више снажних жена у политици, медијима, “Холивуду”, тако и “Пиксар” зна да је вријеме да и женски ликови добију својих пет минута славе. И то не раде извјештачено или под присилом, већ искрено и подстицајно. Лијепо је знати да ће дјеца у филму моћи пронаћи узор, а од заједничких авантура ових играчака великог срца учити о вриједностима заједништва, пријатељства и прихватања животних промјена - нагласила је у рецензији филма Инес Мирнић.

Додала је да је анимација фантастична и увјерљива, те да је визуелни идентитет ове саге, иако се није много промијенио, поготово најмлађима, пружио неке дивне моменте, попут приказа заласка сунца у хиљаду нијанси, нитима тканине и слично.

- Иако “Прича о играчкама 4” можда није остварење једнако генијално као трећи наставак од прије десет година, свеједно је висококвалитетан филм у којем ће сви узрасти моћи пронаћи нешто што ће им се свидјети. Црни хумор, мало морбидности, елементи хорора, дјечје догодовштине и њежни осјећаји - комбинација која гарантује успјех - додала је Мирнићева.

Гласове ликовима у овом наставку су посудили Том Хенкс, Тим Ален, Ани Потс, Тони Хејл, Кристина Хендрикс, Кијану Ривс, Џон Кјузак и други, а за режију је задужен Џош Кули.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана