Polanski režira film o nepravedno optuženom čovjeku

Glas Srpske
Polanski režira film o nepravedno optuženom čovjeku

Prvi film Romana Polanskog u eri pokreta “MeeToo govori o čovjeku koji se bori da povrati svoju reputaciju. Glavnu ulogu u ostvarenju “Optužujem” tumačiće francuski glumac Žan Dižarden, dobitnik “Oskara” za film “Umjetnik”.

Film prati životnu priču kapetana Alfreda Drajfusa, francuskog vojnika jevrejskog porijekla koji je optužen da je njemački špijun. Njegovo suđenje je bio jedan od glavnih događaja u Parizu 1890. godine i kasnije.

Dižardenov lik, pukovnik Pikar, kroz filmsku priču uspjeće da dokaže da je vojnik u stvari nevin.

Snimanje ovog trilera sa špijunskim elementima najavljivano je godinama, prvobitno pod naslovom “D” i više puta je odlagano. Film će se snimati od 26. novembra do 7. marta u Parizu i okolini.

Francuski pisac Emil Zola je, povodom afere “Drajfus”, pod naslovom “Optužujem” u listu “L'oror” objavio otvoreno pismo predsjedniku Francuske u kojem je zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, 1894. osuđenog na doživotni zatvor zbog navodnog odavanja vojnih tajni Njemačkoj.

Drajfus je na obnovljenom suđenju oslobođen optužbi i 1906. godine rehabilitovan, vraćen u vojsku i unaprijeđen u čin majora.

Polanski (85) je 2013. godine izjavio da ga je za ovu priču zainteresovalo to koliko mediji i vojska nisu željeli da priznaju svoju grešku u tom slučaju, u kome vidi sličnost sa sopstvenom pričom. Čuvenog reditelja “Rozmarine bebe”, “Tese” i “Pijaniste” i dalje goni američko pravosuđe za silovanje tinejdžerke 1977. godine, pa je njegovo interesovanje za ovu priču očigledno lično.

Polanski je zbog toga za mnoge i dalje nepoželjna osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana