Полански режира филм о неправедно оптуженом човјеку

Глас Српске
Полански режира филм о неправедно оптуженом човјеку

Први филм Романа Поланског у ери покрета “MeeToo говори о човјеку који се бори да поврати своју репутацију. Главну улогу у остварењу “Оптужујем” тумачиће француски глумац Жан Дижарден, добитник “Оскара” за филм “Умјетник”.

Филм прати животну причу капетана Алфреда Драјфуса, француског војника јеврејског поријекла који је оптужен да је њемачки шпијун. Његово суђење је био један од главних догађаја у Паризу 1890. године и касније.

Дижарденов лик, пуковник Пикар, кроз филмску причу успјеће да докаже да је војник у ствари невин.

Снимање овог трилера са шпијунским елементима најављивано је годинама, првобитно под насловом “Д” и више пута је одлагано. Филм ће се снимати од 26. новембра до 7. марта у Паризу и околини.

Француски писац Емил Зола је, поводом афере “Драјфус”, под насловом “Оптужујем” у листу “Л'орор” објавио отворено писмо предсједнику Француске у којем је затражио ослобађање капетана Алфреда Драјфуса, 1894. осуђеног на доживотни затвор због наводног одавања војних тајни Њемачкој.

Драјфус је на обновљеном суђењу ослобођен оптужби и 1906. године рехабилитован, враћен у војску и унапријеђен у чин мајора.

Полански (85) је 2013. године изјавио да га је за ову причу заинтересовало то колико медији и војска нису жељели да признају своју грешку у том случају, у коме види сличност са сопственом причом. Чувеног редитеља “Розмарине бебе”, “Тесе” и “Пијанисте” и даље гони америчко правосуђе за силовање тинејџерке 1977. године, па је његово интересовање за ову причу очигледно лично.

Полански је због тога за многе и даље непожељна особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана