Почео међународни џез фестивал у Паризу

Глас Српске
Почео међународни џез фестивал у Паризу

Шеснаесто издање џез фестивала страних културних института “Jazzycolors” почело је у Паризу и трајаће до 30. новембра.

На фестивалу је ове године 20 страних културних центара и института с циљем да представе најбоље џез ансамбле својих земаља, као и свој рад.

Фестивал, отворен синоћ, постоји од 2003. године и организује га FICPEN форум страних културних центара Париза, који окупља свих 55 страних културних центара у главном граду Француске.

“Jazzycolors” је настао на иницијативу Културног центра Чешке Републике и израстао у “озбиљан међународни фестивал врхунског квалитета”, на којем се представљају најбољи умјетници. Један од принципа фестивала је да се концерти одржавају у самим културним центрима и да се путем размјене музичара који учествују на фестивалу размјењује и публика међу центрима. Партнери фестивала су Министарство културе Француске, Управа града Париза, радио станица ТСФ џез, портал “Ситизен џез” и други. Од 2008. године заштитно лице и кум фестивала је џез пијаниста Бојан Зулфикарпашић, један од најпознатијих музичара из Србије на европској и свјетској џез сцени.

Зулфикарпашић је добитник низа признања, а најновије је награда за најбољег џез извођача 2017. године, коју му је додијелило Друштво за заштиту ауторских права SACAM.

Бојан Зулфикарпашић је отворио “Jazzycolors” у уторак концертом у Културном центру белгијске покрајине Валоније. На концерту је премијерно представио своје нове композиције, у сарадњи с басистом Бастијеном Буржером и бубњарем и виолончелистом Пјером Франсоа Дуфуром.

Фестивал се, до 30. новембра, поред просторија десет страних културних центара у Паризу, одржава и у Националном архиву Француске и Фондацији “Хајнрих Хајне”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана