Николас Холт као славни Толкин

М. М.
Николас Холт као славни Толкин

Један од најуспјешнијих финских редитеља Доме Карукоски режираће биографски филм “Толкин” о животу и младости славног писца Џона Роналда Руела Толкина. Сценарио пишу Стивен Березфорд и лингвиста и познавалац Толкиновог дјела и рада Дејвид Глисон.

Филм ће приказивати пишчеву младост и одрастање, склапање пријатељстава, проналажење љубави и умјетничке инспирације у друштву својих школских другова, као и Први свјетски рат у коме је писац узео активно учешће. Сва ова искуства инспирисала су Толкина да напише своја најпознатија књижевна дјела “Хобит” и “Господар прстенова”.

Најновије информације које се тичу планова за ово филмско остварење тичу се избора улога за филм. Насловну улогу тумачиће Николас Холт. Глумици Лили Колинс повјерена је улога пишчеве прве љубави и касније супруге, Едит Брет, која је послужила као инспирација за лик вилењачке принцезе Лутјене из саге “Господар прстенова”.

Познати ирски глумац Колм Мини оживјеће лик једне од кључних фигура у Толкиновом животу, оца Френсиса Моргана, свештеника из Бирмингемског ораторијума. Крег Робертс ће играти Сема, Толкиновог блиског пријатеља из застрашујућег периода проведеног на ратиштима у Француској током Првог свјетског рата, а према коме је настао лик хобита Семвајза Гемџија.

Фински редитељ Доме Карукоски широј јавности је познат по филмским остварењима “Беаутџ анд тхе бастард”, “The Home of Darj Butterflies ” и “Heart of a Lion”.

Премијера филма заказана је за 10. мај.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана