Niko nije htio da snima kultnu seriju, a glavni lik je pobjegao sa kastinga

Glas Srpske
Niko nije htio da snima kultnu seriju, a glavni lik je pobjegao sa kastinga

Serija “Sopranovi” je proglašena za jednu od naboljih serija ikada. Emitovana je od 1999. do 2007. godine, a finalna epizoda je toliko razbjesnila fanove da su “riješili” da se završila tako da je glavni junak Toni Soprano živ.

Na dvadesetogodišnjicu serije kreator Dejvid Čejs otkriva koliko je bilo teško uopšte snimiti ovu seriju.

“To je 'Kum'. Šta će nam to, to je već viđeno”, rekao je Dejvid Čejs, prenosi Roling Stoun.

Priča počinje ovako:

“Supruga mi je jednom prilikom rekla da bi trebalo da snimim seriju o mojoj mami, jer je urnebesna. Složio sam se s njom, ali nisam znao kako bih to uradio. Šta briga televiziju i gledaoce serija o mami?”

Potom se rodila ideja o mafijašima.

“Uzeo sam nove agente, a oni su me pitali: 'Kakve ideje imaš?' Rekao sam sve ovo što Sopranovi jesu danas, a agent mi je rekao: 'Zaboravi, to se nikada neće desiti.' Potom sam predložio da moj scenario onda bude scenario za film, ali su mi opet rekli da su mafijaške komedije zastarjele i da ih niko neće gledati. Čak sam mislio da angažujem Roberta de Nira da igra Tonija, mislim da bi to bilo vrlo interesantno, ali su mi i dalje pričali da zaboravim. 'Zašto bi to radio, to je već urađeno', govorili su mi. Poslije tog sastanka sam se vraćao kući i razmišljao, a šta ako taj tip ima ženu, djecu, psihijatra koji je žena... Možda bi to uspijelo. Videli bismo onda kako razmišlja mafijaš, njegova žena, djeca...”

Čejs je rekao i da je slao scenario televizijama i da su ga svi odbijali, a onda je jednog dana stigao poziv...

“Prošlo je dva mjeseca i jedna žena, koja je i dalje u televizijskom poslu me je pozvala i rekla: “Vidi, pričaćemo o ovome, jako mi se sviđa scenario.' Oduševio sam se, pitao sam je kada počinjemo da snimamo, a ona mi je rekla: 'Ne, nisam rekla da snimamo, samo da mi se sviđa.' Htio sam da umrem. Potom sam otišao na CBS, oni su rekli možda, ali da promjenim scenario i izbacim psihijatra “jer to znači da je glavni junak šonja”. Potom sam pomislio da će možda HBO biti zainteresovan. I jeste bio”, rekao je Čejs i otkrio kako smo dobili Tonija kojeg znamo i volimo.

“Nikada ne pišem uloge misleći na nekoga. Unajmili smo kasting direktora Džordijen Voken i njenog partnera i ona je rekla 'znate li ovog, onog...' tako sam saznao za Gandolfinija. Došao je na audiciju, krenuo da čita, bio je odličan i u jednom trenutku je stao i rekao: 'Čekaj, ne mogu ovo, ne mogu da se fokusiram.' Otišao je i rekao da će se vratiti u petak da čita i nije došao. Nije se javio. Poručio je preko agenata da ne može da dođe jer mu je umrla majka. Kasnije smo saznali da je umrla nekoliko godina ranije. Ipak, natjerali smo ga da se vrati. Došao je kod mene, čitao i bio fenomenalan”, ispričao je kreator serije.

Čejs se prisjetio i snimanja “četvrte ili pete sezone” kada su glumci pregovarali, potpisivali ugovore...

“Pitao sam Gandolfinija: 'Da li želiš da se vratiš?'. Rekao je: 'Da, želim, ovo je najbolja uloga koju sam ikada igrao, ali i ne želim, jer koliko god pokušavao da operem lik Tonija sa sebe, njegov smrad ostaje.' Uvijek sam se pitao - Džejms Gandolfini je bio ogroman tip, a takva duša od čovjeka. Stvarno je znao da bude grub i neprijatan kada je morao da bude, i mislio sam se da li je toliko dobar zato što postoji mogućnost da bude siledžija. Ima sposobnost za to. Ogroman je, da li je njegova finoća tu da kompenzuje strah od njega? Nikada nisam dobio odgovor na to pitanje”, zaključio je Dejvid Čejs.

Zašto žalite mafijaša i ubicu?

Scenarista je jednom prilikom navodno rekao da “Toni nije umro na kraju serije”. Fanovi su tako čuli, a on je pokušao kasnije da objasni i doda da je njegova izjava pogrešno prenijeta u medijima.

“Tvrditi da sam rekao da Toni nije mrtav nije tačno. Postoji jedan mnogo širi kontekst oko te izjave. Nije stvar u tome da li je Toni Soprano živ ili mrtav. Uzalud je tražiti odgovor na to pitanje. Posljednja scena Sopranovih pokreće pitanje duhovne prirode koje nema ni dobar, ni loš odgovor”.

Čejs se upitao i zašto bi ljudima bilo stalo do toga da li je mafijaš i ubica ostao živ na kraju serije. Zato što ga je igrao Džejms Gandolfini. “Samo on je mogao da bude zlikovac i da učini da ga ljudi vole. Samo on”, zaključio je scenarista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana