Научници објаснили како је Џексон извео свој легендарни потез VIDEO

express.hr
Научници објаснили како је Џексон извео свој легендарни потез VIDEO

Научници су открили тајну не баш тако лаког трика из познатог спота "Smooth Criminal " Мајкла Џексона.

Чувено нагињање пјевача под углом од 45 степени многи су покушавали да објасне на различите начине. Магнети у ципелама, канапи којима су га придржавали била су само нека од могућих објашњења.

Ипак, неурохирурзи су сада детаљно објаснили како је поп легенда могла да постигне немогуће и изведе биомеханички немогућ покрет.

У споту из 1987. године, Џексон се нагиње из зглобова, док све вријеме своје тијело одржава у правој линији, попут штапа.

Илузију, коју су многи покушали да имитирају (најчешће неуспешно), пјевач је извео захваљујући посебним ципелама и његовој снази.

Стручњаци упозоравају друге да не покушавају да направе овај потез код куће, да се не би повредили.

"Већина утренираних плесача са добром снагом средишњег дијела тијела може да се сагне максимално 20 до 30 степени напред. Џексон је успио то да уради под углом од 45 степени и тако оствари нешто невјероватно", рекао је Мањул Трипати, који је у сарадњи са колегама са института за медицинску едукацију и истраживање у Чандигару у Индији радио на истраживању, пише ББЦ.

Када би неко покушао да изведе тај познати покрет, приметио би да тај посебан положај и снага која је потребна за заузимање те позе, није посебно оптерећење за леђне мишиће, већ представља оптерећење за Ахилову тетиву.

Тиме је нагињање ограничено, па чак и у случају када је неко сличних атлетских могућности као Краљ Попа, пише Еxpress.

Додатне степене и флексибилност њему је омогућила управо повишена обућа. Прорез у облику латиничног слова В на дну сваке пете његових ципела има посебан део који га држи чврсто на земљи и омогућава му нагињање напред, због тежине која пркоси гравитацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана