“Magija flamenka” događaj godine u Beogradu

Glas Srpske
“Magija flamenka” događaj godine u Beogradu

Koncertom Visentea Amiga, najboljeg svjetskog flamenko gitariste i autentičnog nasljednika Paka de Lusije, u beogradskoj Kombank dvorani otvoren je jubilarni 20. Gitar art festival, koji će trajati do 16. marta.

Najavljen pod nazivom “Magija flamenka”, koncert je zaista bio magični muzički događaj u kojem je španski virtuoz sa svojim bendom oživljavao sentimente Španije i Mediterana od sjete do euforije. Reputaciju gitariste koji je dijelio scenu sa Dejvidom Bouvijem, Al di Meolom i Pakom de Lusijom Amigo je opravdao demonstrirajući perfektnu tehniku, ali i vrhunsko poznavanje španske muzičke kulturne baštine, u kojoj flamenko zauzima značajno mesto. Uspješno uklapajući ritmove flamenka sa svojom virtuoznošću, Amigo je beogradskoj publici priredio prvoklasni umjetnički događaj, jedan od najboljih ove godine.

Repertoar koncerta činile su uglavnom numere s albuma “Memoria de los sentidos”, koji je Amigu donio prestižnu nagradu “Gremi Latin” za najbolji flamenko album. Uzbudljivi vokali iz Amigovog pratećeg benda i plesna tačka jednog od protagonista večerašnjeg događaja digli su publiku na noge prije kraja koncerta. Dugim i glasnim ovacijama publika je vratila Amiga i njegov bend na jedan bis i potom je okončan koncert koji je zaradio kandidaturu za muzički događaj godine.

Tokom šest festivalskih dana planirano je devet velikih koncerata, a Beograd će posjetiti više od 120 najistaknutijih imena gitarskog svijeta iz 35 zemalja svijeta. Prvi put ove godine čak pet festivalskih večeri biće održano u velikoj sali Kombank dvorane.

Nakon dva rasprodata koncerta u Centru “Sava” 2006. i 2008. godine, najpoznatiji džipsi džez-sving sastav “Rosenberg trio” iz Holandije nastupiće i na jubilarnom Gitar art festivalu. “Rosenberg trio” već više od 25 godina predstavlja “suštinu džipsi džez-sving muzike”.

Prvi put će se beogradskoj publici predstaviti i kraljica fado muzike nove generacije, Karminjo. Beogradski koncert biće presjek njene desetogodišnje karijere i mnogobrojnih hitova sa pet studijskih albuma.

Duo slavnih gitarista Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na koncertu u okviru jubilarnog Gitar art festivala premijerno će predstaviti dugo iščekivan projekat “Kruševo 2”, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovog prostora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana