Kvinsi Džons ponovo u Banjaluci

Danko Kuzmanović
Kvinsi Džons ponovo u Banjaluci

Banjaluka - Udruženja građana “REZ” i Fondacija “Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024” pod pokroviteljstvom Grada Banjaluka u utorak organizuje obilježavanje Svjetskog dana džeza u Banjaluci pod nazivom “Džezrez 000” čiji je lajtmotiv “Kvinsi Džons ponovo u Banjaluci”.

Svjetski dan džeza ustanovio je UNESKO, a Banjaluka će organizujući ovu manifestaciju biti upisana na listu svjetskih prestonica koje obilježavaju ovaj značajan datum što će doprinijeti njenom pozitivnom imidžu i u smislu kandidature za “Evropsku prestonicu kulture 2024”.

U tom pohodu ponovo je otvorena “Bašta sljezove boje”, kulturno mjesto koje pamte malo starije generacije.

Marko Bilbija, predsjednik fondacije “Evropska prestonica kulture Banjaluka 2024”

- Ovo je jedan od događaja na kojima nam je velika čast da budemo partneri. Ovaj događaj se bavi svim onim što krasi scenu Banjaluke i njen kontinuitet. Jedna od važnih stvari je događaj koji se desio 1960. godine, taj koncert Kvinsija Džonsa u Banskom dvoru Kulturnom centru, koji je poslužio kao jedan dio baze narativa projekta “EPK 2024”. Povodom tog koncerta Kvinsi Džons je kasnije napisao kompoziciju “Banjaluka” koja je premijerno izvedena u Njuportu 1961. godine. Što se tiče te kompozicije nju će izvesti limeni orkestar MUP-a RS, simbolično će proći od Banskog dvora do “Bašte sljezove boje” - kazao je Bilbija.

Bilbija je najavio pozitivne promjene koje se tiču muzičke scene u Banjaluci.

- U samom prostoru “Bašte sljezove boje”, kultnom mjestu umjetničke muzike, biće održan koncert u utorak, i time će se najaviti povratak tog prostora kulturi i festival džeza. Kombinacija svega toga je simbol jednog optimizma koji postoji trenutno u Banjaluci - rekao je Bilbija.

Sam organizator ovog projekta i osnivač Udruženja građana “Rez” Saša Berendika je naglasio da je akcenat nultog festivala džeza na mladim autorima.

- Koncept ovog nultog festivala je baziran na domaćim snagama da pokažemo šta mi to imamo u muzičkoj sferi. Kada pričamo o autorima koji se referišu na džez muziku, ja ne bih da razdvajamo išta u muzici, osim kvalitetne i nekvalitetne muzike, to je jedina podjela - istakao je Berendika.

Za ovaj događaj saznao je i Kvinsi Džons.

- Kontaktirali smo i samog gospodina Kvinsija Džonsa koji je jako prijatno odreagovao na cijelu priču. Izuzetno mu je drago da se jedan njegov koncert na takav način našao u žiži jednog kulturnog događaja. Poželio nam je dobru sreću i imaćemo jedno njegovo javno obraćanje, a sada, vidjećemo kojim putem - zaključio je Bilbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana