Joko Ono ide u Rusiju, “Pokazaće svoje političke stavove”

Agencije
Joko Ono ide u Rusiju, “Pokazaće svoje političke stavove”

Japanska umjetnica Joko Ono, nekadašnja supruga Bitlsa Džona Lenona, planira da posjeti Moskvu povodom otvaranja njene izložbe “Nebo je uvijek vedro” u Moskovskom muzeju moderne umjetnosti (MMOMA), u oktobru 2019. godine.

Organizatori su najavili su da će izložba posjetiocima razotkriti osnovne elemente umjetničkog rada Joko Ono i prikazati njene stavove koji se odnose na značenje same umjetnosti i njene veze sa političkim i društvenim životom.

Pres služba muzeja saopštila je da će se izložba organizovati u okviru 14. međunarodnog festivala Škola savremene umjetnosti “Teritorija”, a njen centralni element će biti skup umjetničkih djela pod nazivom “Uputstva”, koji predstavlja, kako kažu organizatori, “efemerne radove, ponekad ograničene tekstualnim znacima koji uzimaju oblik objekata dok čekaju reakciju publike.”

Najpoznatiji performans Joko Ono je takozvani “Komad sa sječenjem” iz 1964. godine kada su posjetioci sjekli dijelove njene odjeće uz pomoć makaza koje su stajale ispred nje.

Ovaj performans ponovila je u Parizu 2003. Originalni je izražavao njen stav preme ratu u Vijetnamu, a drugi prema ratu u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana