Gitarski virtuoz oduševio publiku u Banskom dvoru

 Gitarski virtuoz oduševio publiku u Banskom dvoru 21.02.2018 13:19 | Aleksandra Glišić

Banjaluka - Gitarski virtuoz i umjetnik svjetske reputacije maestro Saša Dejanović nastupio je u svom rodnom gradu i u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora priredio veče za pamćenje.

Nakon nedavno završene januarske koncertne turneje u Izraelu,  Dejanović se banjalučkoj publici predstavio u ponedjeljak uveče koncertom "Od Baha do Barioza" izvodeći pažljivo odabran program koji su činili biseri literature za klasičnu gitaru. Ne krijući uzbuđenje što je ponovo nakon toliko vremena u dvorani u kojoj je i načinio svoje prve umjetničke korake, Dejanović je izuzetno nadahnutim, tehnički spretnim i nadasve produhovljenim izvođenjem veoma zahtjevnog programa izazvao iskreno oduševljenje i ovacije publike koja ga je nakon bisa ispratila sa scene gromoglasnim aplauzom.

On je juče održao i masterklas predavanje za studente i učenike srednje muzičke škole u vijećnici Banskog dvora.

Riječ je o umjetniku koji je rođen 1965. godine u Banjaluci, gdje je i započeo svoje osnovno muzičko obrazovanje. Školovanje je nastavio u srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu nakon čega upisuje studije gitare na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Zagrebu kod profesora Darka Petrinjaka.

Osvojivši veliki broj značajnih nagrada, 1986. godine postaje stipendista Fonda za mlade muzičare Koncertne direkcije Zagreb, koji je osnovan na inicijativu Ive Pogorelića, te se usavršava na "Academia Internazionale Superiore di Musica". Studije je završio u Velikoj Britaniji, na "Royal Collefe of Music" u Londonu.

Učestvovao je na velikom broju festivala i seminara klasične gitare širom svijeta radeći sa uglednim profesorima.

Nastupao je u značajnim koncertnim dvoranama širom svijeta, u gradovima poput Pariza, Madrida, Barselone, Buenos Ajresa...

Umijeće sviranja pokazao je i na scenama u Austriji, Češkoj, Italiji, SAD, Japanu, Norveškoj, Portugaliji, dobijajući izuzetno pozitivne kritike.

Poslije koncerta u Parizu u radio-emisiji klasične muzike "Musiljue Courtoisie" kritičari ga nazivaju "izuzetnim gitaristom, nasljednikom Segovije i Džepesa".

Snimio je nekoliko CD-ova te veliki broj televizijskih i radio programa u Njemačkoj, Austriji, Španiji i Hrvatskoj. Prošle godine u Kelnu je izašao njegov CD sa transkripcijama za gitaru kompletnih djela za lautu J. S. Baha. Djeluje kao samostalni umjetnik, a trenutno živi i radi u Vrsaru gdje već šesnaestu godinu zaredom organizuje gitarski festival "More i gitare".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica