Гитарски виртуоз одушевио публику у Банском двору

Александра Глишић
Гитарски виртуоз одушевио публику у Банском двору

Бањалука - Гитарски виртуоз и умјетник свјетске репутације маестро Саша Дејановић наступио је у свом родном граду и у препуној концертној дворани Банског двора приредио вече за памћење.

Након недавно завршене јануарске концертне турнеје у Израелу,  Дејановић се бањалучкој публици представио у понедјељак увече концертом "Од Баха до Бариоза" изводећи пажљиво одабран програм који су чинили бисери литературе за класичну гитару. Не кријући узбуђење што је поново након толико времена у дворани у којој је и начинио своје прве умјетничке кораке, Дејановић је изузетно надахнутим, технички спретним и надасве продуховљеним извођењем веома захтјевног програма изазвао искрено одушевљење и овације публике која га је након биса испратила са сцене громогласним аплаузом.

Он је јуче одржао и мастерклас предавање за студенте и ученике средње музичке школе у вијећници Банског двора.

Ријеч је о умјетнику који је рођен 1965. године у Бањалуци, гдје је и започео своје основно музичко образовање. Школовање је наставио у средњој музичкој школи у Сарајеву након чега уписује студије гитаре на Музичкој академији Универзитета у Загребу код професора Дарка Петрињака.

Освојивши велики број значајних награда, 1986. године постаје стипендиста Фонда за младе музичаре Концертне дирекције Загреб, који је основан на иницијативу Иве Погорелића, те се усавршава на "Ацадемиа Интерназионале Супериоре ди Мусица". Студије је завршио у Великој Британији, на "Royal Collefe of Music" у Лондону.

Учествовао је на великом броју фестивала и семинара класичне гитаре широм свијета радећи са угледним професорима.

Наступао је у значајним концертним дворанама широм свијета, у градовима попут Париза, Мадрида, Барселоне, Буенос Ајреса...

Умијеће свирања показао је и на сценама у Аустрији, Чешкој, Италији, САД, Јапану, Норвешкој, Португалији, добијајући изузетно позитивне критике.

Послије концерта у Паризу у радио-емисији класичне музике "Мусиљуе Цоуртоисие" критичари га називају "изузетним гитаристом, насљедником Сеговије и Џепеса".

Снимио је неколико ЦД-ова те велики број телевизијских и радио програма у Њемачкој, Аустрији, Шпанији и Хрватској. Прошле године у Келну је изашао његов ЦД са транскрипцијама за гитару комплетних дјела за лауту Ј. С. Баха. Дјелује као самостални умјетник, а тренутно живи и ради у Врсару гдје већ шеснаесту годину заредом организује гитарски фестивал "Море и гитаре".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана