“Festival 84” od 15. do 17. marta na Jahorini

Milanka Mitrić
“Festival 84” od 15. do 17. marta na Jahorini

Premijerno izdanje “Festivala 84” u martu ove godine na Jahorini posjetilo je više od 20.000 ljudi, a organizatori su konačno najavili i datum drugog izdanja ovog festivala. Festival će biti održan od 15. do 17. marta 2019. godine.

U prvom izdanju publika na festivalu je uživala uz vrhunski muzički program, te nastupe izvođača kao što su: Sigma, Joris Vorn, Patris Bumel, Umek, Burak Jeter, Mahmut Orhan, Filatov i Karas, Erik Klutije, Sandrino i drugi.

Sve je bilo spojeno sa zimskim ekstremnim sportovima, a osnivač festivala (i “Egzit” festivala) Dušan Kovačević nedavno je izjavio da publiku i na drugom izdanju festivala očekuju fantastična iznenađenja.

Ono što je važno pomenuti za ovaj muzički događaj jeste to da je “Festival 84” već nakon prve godine uvršćen na listu najboljih evropskih festivala.

U zvaničnom izboru za najbolje evropske festivale u 2018. godini ušao je u izbor od 10 najboljih novih festivala. Evropske festivalske nagrade, ili festivalski “Oskari”, predstavljaju najznačajnije festivalsko priznanje na svijetu u kojem se najbolji (od preko 300 evropskih festivala) biraju glasovima od preko milion festivalskih fanova, ali i stručnog žirija sastavljenog od vodećih eksperata iz svjetske muzičke industrije.

Aktuelni nosilac titule najboljeg evropskog festivala, “Egzit”, i ove godine je dobio ogromno priznanje stručnjaka iz festivalske industrije. “Egzitov” festival “Sea Dance” je već petu godinu zaredom u najužem izboru za titulu najboljeg festivala do 40.000 posjetilaca. Isto priznanje je osvojio 2014. godine, a Ivan Milivojev, saosnivač “Egzit” festivala, nominovan je u kategoriji izvrsnosti i posvećenosti radu. Pobjednike bira publika iz cijele Evrope, a ceremonija proglašenja biće održana na otvaranju festivala “Eurosonic Noorderlag” u Groningenu u Holandiji 16. januara 2019. godine.

Promo žurka za ovogodišnji “Festival 84” biće održana na terasi hotela “Vučko” na Jahorini, u subotu, od 13 do 18 časova i tada je planirano da nastupe After Affair i G.Edd. Istog dana je  planirano da budu objavljena imena prvih izvođača sa kojima će početi velika “Egzitova” festivalska sezona, koja počinje u martu i trajaće sve do sredine novembra 2019. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana