Докторирао на поезији Џонија Штулића

Агенције
Докторирао на поезији Џонија Штулића

Поред тога што је професор, музичар и новинар, доктор наука Златомир Гајић из Новог Сада је и први, прави и једини доктор за рокенрол у Србији.

О поезији легендарног фронтмена групе Азре - Бранимира Џонија Штулића, Гајић је написао и одбранио докторску дисертацију на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Протеклог викенда, публика у Краљеву је уживала у Штулићевој поезији и музици, на првој јавној презентацији доктората “Рок поезија Бранимира Штулића и њени медијски одјеци”.

Гајић каже да је и пре Штулића било провокативних и субверзивних аутора, али да нико није био толико директан као он. “Бранимир Штулић је међу њима најистакнутији, зато што је био пионир храбро изговорене јавне речи у лице систему, читаве једне опсервације и критике тадашњег друштва, али која није баш нешто пуно промјена донијела од онда до сада”, сматра он. А да ли ће се некада нека Штулићева пјесма наћи у неким будућим лектирама и читанкама наћи нека Штулићева пјесма, уз Миљковћа, Дучића или Лазу Костића, тешко је за сада рећи. “Најмање 20 његових пјесама је заслужило да се нађе у некој литератури за образовање млађих генерација. А највећи проблем у свему томе је можда и он сам, јер категорички одбија да га сматрају за пјесника. Сматра да је ријеч неодвојива од музике. Он је прво писао музику, па тек онда правио поезију”, каже Гајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана