Десетине хиљада људи и његове пјесме испратиле Оливера Драгојевића VIDEO

Танјуг
Десетине хиљада људи и његове пјесме испратиле Оливера Драгојевића VIDEO

На десетине хиљада Сплићана опростило се синоћ аплаузом, пјесмом и бакљадом од пјевача Оливера Драгојевића, чије је тијело катамараном са сплитске Риве превезено у родну Велу Луку на Корчули гдје ће данас бити сахрањено.

Послије мисе у Цркви светог Фране, погребна поворка у којој су били чланови породице и бројне колеге и пријатељи кренула је према Риви, а хиљаде грађана направило је шпалир и аплаузом одавало почаст преминулом пјевачу.


Док је поворка пролазила Ривом, клапа је пјевала Оливерове пјесме, међу осталим, “Мој липи анђеле”, “Цесарицу” и “Вјеруј у љубав” и “Велу Луку”.

Бакљаду су у част преминулог пјевача извели и навијачи фудбалског клуба Хајдук из Сплита. На звонику светог Дује Оливеру у част запаљено је 70 бакљи за 70 година и спуштена застава с његовим ликом, пренијели су локални медији.

У посљедњем испраћају учествовала су и два брода Хрватске ратне морнарице. По испловљавању са риве, за катамараном су према Корчули испловили и бројни бродови уз звуке сирена.

У Сплиту је јуче ујутро у присуству државног врха одржана комеморација поводом смрти Оливера Драгојевића, а одлуком владе широм земље државне заставе су спуштене на пола копља.

На комеморацији у сплитском Хрватском народном позоришту, уз чланове породице, бројне колеге и пријатеље, били су и предсједница Колинда Грабар-Китаровић, премијер Андреј Пленковић и предсједник Сабора Гордан Јандроковић, као и министри одбране Дамир Крстичевић и културе Нина Обуљен Коржинек.

Влада Хрватске у понедјељак је, на иницијативу премијера Андреја Пленковића донијела одлуку да уторак, 31. јул, прогласи Даном саосјећања. По одлуци Владе, на свим зградама у којима су смјештена тијела државне власти и тијела јединица локалне и регионалне самоуправе заставе су истакнуте на пола копља, а за разлику од Дана жалости, нису отказане раније планиране приредбе. Први пут се у Хрватској на тај начин некоме одаје почаст. Оливер је проглашен и почасним грађанином Сплитско-далматинске жупаније. Великан хрватске музике, Оливер Драгојевић умро је у недјељу у 71. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана