Bruno Mars trijumfovao na dodjeli Gremija

Glas Srpske
Bruno Mars trijumfovao na dodjeli Gremija

Američki pjevač Bruno Mars osvojio je tri od četiri glavne nagrade na svečanosti uručenja "Gremi" nagrada u Njujorku, osvojivši kategoriju za najbolji album godine za "24KMagic", snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pjesmu godine za "That's What I Like".

Tridesetdvogodišnji muzičar je osvojio šest nagrada na 60. dodjeli "Gremija" u nedjelju uveče i pobijedio nekoliko nominovanih favorita, uključujući Džej Zija i Kendrika Lamara, za glavno priznanje, najbolji album.

Veče u kojem su uručivane nagrade je bilo novi udarac za hip-hop muzičare, koji su samo dva puta osvojili album godine, a posljednji put prije 15 godina.

Za Džej Zija, koji je imao osam nominacija, veče se pretvorilo u košmar i ostao je bez glavnih nagrada. Veteran hip-hopa, koji je već 21 put osvojio "Gremi", u tri vodeće kategorije izgubio je od Bruna Marsa i u tri potkategorije od kalifornijskog repera Kendrika Lamara.

Kendrik Lamar je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za "Humble". Lamar je takođe otvorio ceremoniju izvođenjem svoje numere "XXX", jedne od najangažovanijih numera sa njegovog albuma "DAMN".

Alesija Kara je osvojila nagradu za najboljeg novog umjetnika i time bila jedina žena izvođač koja je odnijela neku od glavnih nagrada.

Zvijezde kao što su Ledi Gaga, Keša, Lord i SZA ostale su praznih ruku, a samo 17 od ukupno 86 nagrada dodijeljeno je bendovima u kojima su žene glavni pjevači.

Ta neujednačenost je bila posebno uočljiva u večeri u kojoj su glavna tema bile kampanje "I ja" i "Vrijeme je isteklo".

Većina izvođača nosila je bijele ruže kada su došli na ceremoniju dodjele nagrada u Njujorku kao simbol podrške tim pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Pjevačica Keša je izvela svoj singl "Praying" koji svjedoči o njenom iskustvu kao žrtve zlostavljanja.

Veče je bilo prožeto politikom, govorilo se o ilegalnim mladim imigrantima i drugim temama.

Hilari Klinton čitala knjigu o Trampu

Kandidat na predsjedničkim izborima u SAD 2016. Hilari Klinton pojavila se na dodjeli "Gremija" u političkom segmentu, gdje je naglas čitala odjeljke kontroverzne knjige o aktuelnom predsjedniku Donaldu Trampu "Vatra i bijes". Ona se pojavila u skeču u kojem poznate ličnosti učestvuju na "audiciji" za čitanje bestselera Majkla Volfa "Vatra i bijes", koju je organizovao voditelj ovogodišnje dodjele "Gremija" Džejms Kordon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana