Брега раме уз раме с Прислијем и Моцартом у књизи о музичким великанима

Глас Српске
Брега раме уз раме с Прислијем и Моцартом у књизи о музичким великанима

Славни српски музичар Горан Бреговић нашао се међу музичком свјетском елитом у књизи под називом "101 умјетник кога морате чути прије него што умрете".

Фронтмен Бијелог дугмета уврштен је у књигу чији је аутор Рикардо Каволо.

Брега се тако нашао у угледном и завидном друштву, које, између осталог, чине композитор Моцарт, чувени пјевач Елвис Присли, пјевачица невјероватног гласа Ејми Вајнхаус, али и Френк Синатра. У књизи су своје мјесто нашли и "Моторхед", Мано Негра, "Нирвана", "Битлси" и многи други.

Бреговић који је вођа "Оркестра за свадбе и сахране", на почетку своје богате каријере био је члан сарајевске групе "Бијело дугме", једне од најпопуларнијих рок група у тадашњој СФР Југославији крајем седамдесетих и у осамдесетим годинама. Бреговић је био вођа и једини стални члан групе за све вријеме њеног постојања. Након њеног распада Бреговић је компоновао за умјетнике Игија Попа и Сесарију Евору. Такође је компоновао музику за филмове Емира Кустурице.

Све ово је било довољно аутору да уврсти Бреговића међу корице своје књиге.

Шпански умјетник Рикардо Каволо је страствени заљубљеник у музику, а у портрете ових врхунских музичара уткао је своја размишљања и анегдоте.

Његова књига се нашла на листи бестселера "Њујорк тајмса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана