Брајан Меј слави научна открића

Агенције
Брајан Меј слави научна открића

Брајан Меј, гитариста и један од оснивача енглеске рок групе “Queen”, у сриједу је представио дугоочекивани соло сингл назива “New Horizons”.

Наиме, ова нумера је посвећена истоименој мисији НАСА која је успјешно примила информације из свемирског објекта удаљеног 6,4 милијарде километара од Земље.

Гитаристи групе “Queen”, који је такође и астрофизичар, ово је први самостални рад у више од 20 година. Он је “New Horizons” премијерно представио у Лабораторији за примијењену физику “Џон Хопкинс” Универзитета Лаурел.

Тада је летјелица “New Horizons” у свемир лансирана помоћу објекта названог Ултима Туле који је 1,6 милијарди километара даље од Плутона.

Меј је рекао да ова мисија оживљава авантуристички дух те да подстиче научна открића и истраживања, која су својствена људском духу.

Придружио се тиму Лабораторије “Џон Хопкинс” поводом премијере пјесме коју је написао за овај велики догађај.

- Никада нећемо заборавити овај тренутак - рекао је Меј који је водио одбројавање за улазак у 2019. годину.

Сигнал који је потврдио да је свемирска летјелица читава и да су дигитални снимачи напуњени научним подацима о Ултими Туле стигли су у Лабораторију за примијењену физику “Џон Хопкинс” (АПЛ) током првог дана нове године, десет сати након што је “New Horizons” стигао до најкраће удаљености од Ултиме Туле, небеског тијела удаљеног шест милијарди километара од Сунца.

Слике снимљене током проласка летјелице на само 3.500 километара од Ултиме Туле откриле су да овај свемирски објекат из Куиперовог појаса наликује чуњу за куглање те да је дугачак отприлике 32 и широк 16 километара. Постоји и могућност да је заправо ријеч о два објекта која круже један око другог.

Први подаци већ су ријешили једну од Ултиминих мистерија, показујући да се овај објект из Куиперовог појаса врти попут пропелера око осе која је окренута према “New Horizonsу”. Тачно вријеме ротације још није утврђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана